"I zbog alamartne situacije na Balkanu", Janša zatvara granice, škole na daljinu, uvodi lockdown, van regija nema putovanja...

Od 1. do 12. travnja potpuno zatvaranje Slovenije. Kretanje ograničeno na regije, učenje na daljinu, posvuda obvezne maske. Vlada je slijedila preporuke struke. Janša je istaknuo da žele smanjiti najmanje nekoliko stotina dodatnih smrtnih slučajeva do lipnja koje bi se dogodile da ne poduzimaju mjere. Prema riječima Janeza Janše, mjere prelaska državnih granica stupaju na snagu već sutra, a kao razlog naveo je alarmantnu situaciju u nekim zemljama zapadnog Balkana. Posebice su "nesretni" zbog enormnog "uvoza virusa iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

"I zbog alamartne situacije na Balkanu", Janša zatvara granice, škole na daljinu, uvodi lockdown, van regija nema putovanja... ivabalk /Pixabay
28. 3. 2021

Foto: ivabalk/Pixabay

Pripremio: Sven Stažić

Slovenska Vlada je na današnjoj sjednici slijedila prijedlog stručne skupine i usvojila restriktivne mjere za suzbijanje daljnjeg širenja koronavirusa. Mjere stupaju na snagu od 1. do 12. travnja, a posve novi režim na granici već sutra. Škole će raditi na daljinu. Kako piše STA. slovenska novinska agencija "zatvaranje zemlje Vladi je predložila savjetodavna skupina pri Ministarstvu zdravstva, koja je prijedlog također predstavila na današnjem sastanku s političarima. Voditeljica skupine Mateja Logar istaknula je da su mjere nužne s obzirom na ponovno izbijanje infekcija, zbog čega smo u trećem valu epidemije."

- Ako ćemo dosljedno provoditi ove mjere, neće biti potrebne dodatne , rekao je premijer Janez Janša nakon sjednice, istaknuvši da su u bitci s vremenom te naglašavajući kako predraznične i praznične migracije, posebice slovenskih radnika i s adresama u balkanskim državama izazivaju izniman oprez i ugrozu. Zbog toga se u Sloveniju neće moći bez pcr testova, bez "cjepovnice"...

Tempo cijepljenja osigurava da se razina cijepljenja u Sloveniji, koja ozbiljno pomaže u zaustavljanju epidemije, dostigne u lipnju ili početkom ljeta te da se neke dodatne mjere moraju poduzeti jer engleska verzija novog koronavirusa širi se iznimnom brzinom.

Janša je istodobno spomenuo kako će se državna uprava gotovo u potpunosti prebaciti na posao od kuće, te pozvao gospodarstvo da bude isto. Poduzete mjere također utječu na uslužne djelatnosti, obrazovanje i ograničenja kretanja stanovništva.

Također će biti dopušteni građevinski radovi na nenaseljenim gradilištima, kućama ili stanovanje, osobno sakupljanje robe ili hrane, uključujući prodaju poljoprivrednih proizvoda na farmi, prodaju robe na daljinu, pripremu hrane i pića za dostavu, pripremu i posluživanje hrane i pića u organizacijama koje se bave ugostiteljstvom za svoje zaposlenike ili štićenike, i druge hitne službe radi osiguranja sigurnosti i zdravlja. Sve ove usluge moći će se obavljati bez obveznog tjednog testiranja.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.