WHO objasnio zašto se epidemiološka situacija u Europi pogoršava

Komplikacija epidemije u regiji Balkana i u cijeloj Europi posljedica je nepoštivanja mjera zaštite od COVID-19 i zahtijeva pojačanu kontrolu vlasti, rekao je za ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Beogradu.

WHO objasnio zašto se epidemiološka situacija u Europi pogoršava Unsplash
21. 9. 2020

Vlasti Albanije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Crne GoreRepublike Kosovo primjećuju porast broja pacijenata i umrlih od koronavirusa nakon pada broja zaraženih u srpnju i kolovozu, što je pospješilo ublažavanje mjera i djelomično otvaranje granica.

Suočeni smo s ozbiljnom epidemiološkom situacijom ne samo u regiji već i u cijeloj Europi. Sve države moraju na situaciju odgovoriti odgovarajućim zdravstvenim mjerama, koordinirano i odlučno. To podrazumijeva provjeru sumnjivih slučajeva, veza između njih, stavljanje kontakata u karantenu, držanje distance ako ne možemo nositi maske i održavanje higijene dišnih putova i ruku ”, reklo je predstavništvo WHO-a.

Razlozi pogoršanja (epidemije) su nepoštivanje mjera, posebno na odmoru, na stadionima, u noćnim klubovima, vjerskim lokalitetima i na festivalima i drugim masovnim okupljanjima. Prevencija i suzbijanje infekcija postali su ozbiljan izazov za neke države ”, rekli su iz organizacije.

Predstavnici WHO-a istaknuli su da je otvaranje škola također izazov. Ipak, to je nužan korak za obrazovanje, socijalizaciju djece i uklanjanje nejednakosti, te pozvao na jačanje mjera "kako bi se rizik od zaraze školaraca sveo na minimum".

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.