"Stvari ne idu prema planu" - SAD u raspadu sistema usred otvaranja ekonomije

Kao odjek ranih dana pandemije Covid-19, neke američke države i lokaliteti vraćaju ponovno otvaranje ekonomije nakon što se u nekim regijama drastično ubrzalo širenje koronavirusa.

"Stvari ne idu prema planu" - SAD u raspadu sistema usred otvaranja ekonomije Pixabay
15. 7. 2020

Američki sunčani pojas, regija koja se proteže od južne Kalifornije do Floride, bio je posebno teško pogođen, a u zadnje vrijeme nesreća zahvaćuje i sve veći broj manjih država.

Novi Meksiko opet je zabranio objedovanje u zatvorenom prostoru. Nevada je zatvorila barove u županijama s velikim epidemijama. I Oregon je na pacifičkom sjeverozapadu Tihog oceana zabranio privatna okupljanja više od 10 ljudi u zatvorenom. Arizona i Texas ponovno su uklonili ograničenja na zatvoreni blagovaonicu i barove početkom srpnja.

Kalifornija, najnaseljenija država, dramatično je proširila ograničenja. Operacije u kinima, vinarijama, restoranima i barovima u zatvorenom prostoru zaustavljene su ovog tjedna. Pored toga, neke od najvećih državnih škola u državi najavile su da će nastava biti virtualna ove jeseni. Studenti u Los Angelesu, San Diegu i Atlanti neće imati nastavu u školama.

Fauci upozorava mlade na rizike Covid-19 i kaže da bi kriza mogla odgovarati gripi iz 1918. godine;
"Plan ponovnog otvaranja bio je sjajan ako bi sve išlo dobro", rekao je gradonačelnik Miamija Francis X Suarez guverneru republikanske Floride, Ronu DeSantisu, na javnom okruglom stolu u utorak. "Ali mislim da je činjenica da stvari nisu išle po planu."

"Ako se stvari ne poboljšaju brzo ... mislim da ćemo biti pod velikim pritiskom da sve isključimo", rekao je Suarez.

Republikanski dužnosnici premjestili su nacionalnu konvenciju na kojoj će Donald Trump i službeno prihvatiti nominaciju svoje stranke, iz Sjeverne Karoline do Floride kako bi izbjegli mjere socijalne distance i zahtjeve za nošenjem maski. No s porastom slučajeva, dužnosnici su najveće događaje premjestili vani, izvijestio je New York Times.

Neki od radnika Route 66 Diner u Albuquerqueu, New Mexico, okupljaju se ispred restorana tijekom prosvjeda protiv guvernerove naredbe da se restorani zatvore.
Ali američki ogromni krajolik i raznolika politika znači da se čak i mnoge države na jugu i zapadu ponovno otvaraju svoje radnje, mjesta čiji su preopterećeni zdravstveni sustavi postali simboli opasnosti Covid-19 i dalje se otvaraju.

Njujorški guverner Andrew Cuomo omogućit će ponovno otvaranje tržnih centara u nekim dijelovima države. New York City u subotu je doživio značajnu prekretnicu: prvi put od 11. ožujka nitko nije umro od koronavirusa.

"To bi nas moglo natjerati na nadu, ali vrlo je teško odnijeti krug pobjede jer znamo da imamo puno više ispred sebe", rekao je u ponedjeljak gradonačelnik Bill de Blasio, prenosi NPR. "Ova je bolest daleko od pobjede." Dok je država New York u nedjelju najavila samo 677 novih slučajeva koronavirusa, Florida je prijavila više od 15.000.

Zašto se koronavirus još uvijek povećava u SAD-u? 

Za razliku od država na jugu i zapadu, neki dijelovi sjeveroistočne ekonomije nikada se nisu ponovno otvorili. U New Yorku, Broadwayeve emisije vjerojatno će ostati zatvorene barem ove zime, a ručak u zatvorenim prostorima i dalje je zabranjen.

Preko rijeke u New Jerseyu teretane ostaju zatvorene. Blagovaonica u zatvorenom prostoru New Jerseyja trebala bi se ponovo otvoriti s vrlo ograničenim kapacitetom, ali prijedlog je povučen nakon što su se pojavile fotografije neometane gužve u barovima na plaži na obali Jerseyja.

Za razliku od država poput New Yorka, koji ima mjerne podatke koji bi pokrenuli zatvaranje ako se virus počne širiti, gradonačelnici Miamija

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.