Elon Musk otvorio je tvornicu Tesla u Kaliforniji, kršeći karantenu lokalnih vlasti

U obranu osnivača Tesle stao je predsjednik Trump i pozvao vlasti Kalifornije da "odmah" otvore tvornicu u Fremontu.

Elon Musk otvorio je tvornicu Tesla u Kaliforniji, kršeći karantenu lokalnih vlasti Unsplash
13. 5. 2020

Direktor Tesle Elon Musk ignorira zapovijedi kalifornijskih vlasti namijenjene zaustavljanju širenja koronavirusa, pribavljajući podršku predsjednika Donalda Trumpa. Musk-ove akcije izazvale su val kritika na društvenim mrežama.

Predsjednik Trump zauzeo se za Muska, cvrkućući u utorak da državne vlasti trebaju dozvoliti otvaranje tvornice Tesla u području San Francisca, usprkos naredbama lokalnog ministarstva zdravstva da to postrojenje privremeno zatvori.

"Kalifornija bi trebala dopustiti Tesli i Elonu Musku da otvore tvornicu. To se može brzo i sigurno učiniti! " napisao je predsjednik pridružujući se mnogim Muskovim sljedbenicima na Twitteru koji podržavaju poslovne poteze.

Muskov najžešći kritičar je i Lorena Gonzalez, članica zakonodavnog tijela Kalifornije. Uputila se direktoru Tesle nakon što je zaprijetio da će sve operacije tvrtke premjestiti u Teksas ili Nevadu. Gonzalez je rekla da se ta kompanija ne brine za sigurnost zaposlenika i zastrašuje državne vlasti.

Kalifornijska tvornica Tesla otvorena je u ponedjeljak i to unatoč mogućnosti da državne vlasti mogu uhapsiti Muska zbog nepoštivanja dekreta o zaustavljanju operacija zbog prijetnje širenja koronavirusa. Tvornica je nastavila s radom u utorak. Prema predstavniku županije Alameda, tvrtka je u ponedjeljak podnijela detaljan plan zaštite zdravlja zaposlenika, koji sada pregledava županijski ured za zdravstvo.

Okružne vlasti smatraju da Teslina tvornica nije kritično/esencijalno poduzeće, te ne dopuštaju kompaniji da u potpunosti nastavi s radom, a u ponedjeljak je Ministarstvo zdravstva Alameda upozorilo da Tesla krši županijske zdravstvene narudžbe, izražavajući nadu da će se tvrtka pridržavati trenutne uredbe "bez provedbenih mjera."

Prema kalifornijskom zakonu, prekršitelji zdravstvenih naloga suočavaju se s novčanim kaznama do 1000 dolara dnevno ili 90 dana zatvora.

Tvrtka zapošljava oko 10 tisuća ljudi.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.