Ministri unutarnjih poslova EU-a poručili: Oprezno kod otvaranja unutarnjih i vanjskih granica Unije

Jučer je u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a održana videokonferencija ministara unutarnjih poslova zemalja članica Europske unije. Od brzog povratka na stari granični režim nema ništa.

Ministri unutarnjih poslova EU-a poručili: Oprezno kod otvaranja unutarnjih i vanjskih granica Unije Pixabay
29. 4. 2020

Složili smo se da trebamo biti oprezni kod ukidanja kontrola na unutarnjim granicama, ali i kod razmatranja mogućnosti ponovnog otvaranja vanjskih granica Europske unije, izjavio je hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon jučerašnje videokonferencije ministara unutarnjih poslova 27 zemalja članica Europske unije.

“Što se tiče postupnog ukidanja mjera, složili smo se da su tijesna suradnja država članica i koordinacija na razini EU-a i dalje ključni ako želimo izbjeći novi vrhunac epidemije u Europi”, poručio je Božinović, dodavši da će se ograničenja ukidati postupno u područjima gdje je komparativno manji rizik od ponavljanja širenja virusa. “Većina mojih kolega su rekli da će njihove odluke o ukidanju te mjere biti u skladu s epidemiološkom situacijom i uz odgovarajuću primjenu higijenskih mjera, socijalnog distanciranja i drugih zaštitnih mjera”, istaknuo je hrvatski ministar.

Povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove Ylva Johansson najavila je da će već za sljedeću videokonferenciju ministara unutarnjih poslova predstaviti prijedlog za postupno i koordinirano ukidanje mjera na unutarnjim granicama.

Božinović je napomenuo i da će se razmotriti inovativna rješenja poput sustava baziranih na aplikacijama za praćenje kontakata, što je ključno za sprečavanje širenja virusa i kontrolu. “Redovito usklađujemo odluke kako bismo zaštitili zdravlje građana i svima omogućili dostupnost dobara i usluga, posebno hrane te medicinskih proizvoda i opreme”, dodao je.

Ministri EU-a razgovarali su i o aktualnim sigurnosnim izazovima i kriminalnim aktivnostima poput kibernetičkog kriminala, prodaje krivotvorene robe, širenja lažnih vijesti, trgovine drogom te nastavka krijumčarenja migranata.

Europska komisija, Europska služba za vanjsko djelovanje, Predsjedništvo i države članice koje su najizloženije migracijama predstavile su trenutno stanje na tom polju, s naglaskom na situaciju na granicama s Turskom te na zapadnom i središnjem Mediteranu. Na sastanku je istaknuto da su migracije trenutačno zbog pandemije koronavirusa manje intenzivne, ali nadalje prisutne. “Učinkovito upravljanje migracijama na razini Europske unije suočava se s teškoćama zbog pandemije COVID-19, a velik izazov predstavlja i prisutnost virusa među migrantskom populacijom”, navodi se u zaključku jučerašnjeg sastanka.

Dogovoreno preseljenje maloljetnika bez pratnje iz Grčke u ostale zemlje članice otežano je zbog pandemije COVID-19, zaključili su ministri. Složili su se i da pandemija ima izravne posljedice na način na koji države članice provode pravila o azilu i povratku.

Kako bi podržala države članice, Europska komisija je 16. travnja usvojila smjernice koje ilustriraju kako osigurati kontinuitet postupaka u najvećoj mogućoj mjeri, a u potpunosti osigurati zaštitu zdravlja ljudi s obzirom na mjere zdravstvene zaštite koje su uvele države članice.

“Stav je Predsjedništva da je ključno implementirati započete aktivnosti za jačanje granica i azilnih kapaciteta u zemljama zapadnoga Balkana, s obzirom na velik broj migranata u jugoistočnoj Europi. Nužan je i nastavak borbe protiv krijumčarskih mreža te daljnji diplomatski napori kako bi svi Frontexovi sporazumi s partnerima na Zapadnom Balkanu postali operativni što je prije moguće”, navodi se u završnoj izjavi ministara unutarnih poslova.

Ministri su zaključili da je od iznimne važnosti nastaviti rad na održivom i opsežnom Paktu o migracijama i azilu. Taj bi pakt trebao pružiti jasan okvir djelovanja za snažniju zaštitu vanjskih granica Europske unije, pojačanu suradnju u području migracija s ključnim trećim stranama, reformu Dublinskog sustava azila, primjenjujući načelo solidarnosti i ravnomjerne podjele odgovornosti, uključujući poseban fokus na operacije potrage i spašavanja na moru.

Ministri unutarnjih poslova EU-a upozorili su da Unija i dalje mora pažljivo pratiti razvoj situacije na svim migrantskim pravcima kako bi bila spremna za pravovremeno i primjereno djelovanje.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.