Kakav samo monstrum moraš biti da otmeš i daš ubiti vlastitu kćer

Ubojstvo Vanje Gorčevske, 14-godišnjakinje iz Skopja potreslo Balkan!

Učinit ću sve da ovo čudovište dovedem pravdi čim kroči na naše tlo", poručio je makedonski ministar unutarnjih poslova Oliver Spasovski, pritom misleći na Ljupča Palevskog Palču, koji je trenutno nedostupan vlastima. 

Uhićeno nekoliko osoba, a među osumnjičenima i njen otac koji se skrivao u Zagrebu. Prvo je oteta, a nekoliko sati kasnije i upucana.

"Jedna od osoba u dogovoru i sa znanjem člana obitelji (otac ubijene) " počinila kazneno djelo kako bi od majke iznudila novac, tvrdi makedonska policija.

14-godišnju djevojčicu tri sata nakon otmice navodno je pištoljem ubio građevinski poduzetnik iz Skoplja kojeg je "angažirao" Vanjin otac.

Kakav samo monstrum moraš biti da otmeš i daš ubiti vlastitu kćer Ministarstvo za unutrašnje poslove Sjeverne Makedonije / screenshot
4. 12. 2023

Nestala 14-godišnja Vanja Gorčevska, djevojčica iz Skoplja pronađena je mrtva. Tinejdžericu Vanju traže od prošlog ponedjeljka, kada je nestala na putu do škole. Njezino tijelo pronađeno je na periferiji glavnog grada Makedonije. Makedonka je navodno umrla samo nekoliko sati nakon što je oteta ujutro na putu u školu, a makedonsko Državno tužiteljstvo priopćilo je kako je moguće da je njezino ubojstvo povezano s još jednom smrću, ubojstvom 74-godišnjaka. -stari frizer Pančo Žeževski iz Velesa. 74-godišnjak je nekoliko dana ranije ubijen u Sjevernoj Makedoniji, a njegov automobil je potpuno izgorio.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tale Amela Recep (@tale.amela)

Pet osumljencev

Pet osoba osumnjičeno je za postupanje iz koristoljublja. I frizera i maloljetnicu navodno je ubio isti počinitelj, a četvorica muškaraca su navodno bili pomagači. Četvorica osumnjičenika već su u pritvoru, a jedan je još u bijegu. Svi su oni Makedonci.
 

14-godišnja Vanja oteta je ispred zgrade, a otmičar navodno dobro poznaje teren. Vozilo kojim je izvršena otmica vlasništvo je Žeževskog, javlja Blic. Vozilo je kasnije pronađeno spaljeno. 14-godišnju djevojčicu tri sata nakon otmice navodno je pištoljem ubio građevinski poduzetnik iz Skoplja.

Među osobama u policijskom pritvoru je i otac ubijene djevojke, prenosi portal Mia. Prema ministrovim riječima, motiv otmice bio je koristoljublje, pri čemu je "jedna od osoba u dogovoru i sa znanjem člana obitelji" počinila kazneno djelo kako bi od majke iznudila novac. Glavni državni tužitelj Gavril Bubevski rekao je da su osumnjičenici priznali zločin, ali da je djevojka ubijena jer su stvari izmakle kontroli.

Međutim, nije bilo veze između frizera i djevojke?

Za sada nije utvrđena povezanost 74-godišnjaka i 14-godišnje djevojke. Kćerka ubijene frizerke je za portal Fokus ispričala da se niti poznaju niti su se ikada srele. "Ni otac ni itko od nas nije osobno poznavao djevojčicu. Ne znam još ništa, osim da je otac pronađen mrtav, zakopan. Prvi put od vas novinara čujem da je motiv ubojstva koristoljublje. Ubojstvo je bilo iz koristoljublja", rekao je. Moj otac nikada nije bio bogat čovjek, tako da ne znam što znači izraz osobni interes", rekla je. Ipak, pronašli su vezu između ubijene frizerke i skopskog poduzetnika. Rečeno je da je bila u kontaktu zbog navodnog iskopavanja zlata. Više informacija o dva ubojstva bit će poznato u narednim danima.

MAKEDONSKA policija je na današnjoj konferenciji...

za medije objavila detalje otmice i ubojstva 14-godišnje Vanje Gorčevske. Tijelo nesretne djevojčice pronađeno je jučer kod sela Orman, na rubu makedonskog glavnog grada. Za njenu otmicu i ubojstvo osumnjičeno je pet osoba, među kojima je i njen otac.

"Glavni organizator i izvršitelj koji je 27.11.2023. godine negdje oko 11 sati ubio maloljetnicu iz pištolja u strahu od dokaza do kojih bi Ministarstvo unutarnjih poslova moglo doći počinio je ovaj zločin. Učinit ću sve da ovo čudovište dovedem pravdi čim kroči na naše tlo", poručio je makedonski ministar unutarnjih poslova Oliver Spasovski, pritom misleći na Ljupča Palevskog Palču, koji je trenutno nedostupan vlastima. 

Palevski u Makedoniji ima desničarsku prorusku stranku, bavio se građevinarstvom, a bio je u ekstradicijskom pritvoru u Beogradu po međunarodnoj tjeralici koju je raspisala Hrvatska. Imao je i svoj podcast. Spasovski je objasnio da je Palčo prvo pobjegao u Beograd, a zatim u Bugarsku. 

Motiv je koristoljublje


Palčo je autom napustio Makedoniju. "Zajedno s odvjetnikom je otišao u Beograd, a potom sljedećeg dana u Bugarsku", istaknuo je Spasovski. Dok se tragalo za nestalom djevojčicom, Palčo je bio aktivan na društvenim mrežama. 

Tako je u petak, na dan kad je završavao summit Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), objavio šest statusa na Facebooku u kojima se bavio političkim pitanjima. 

"U vezi s dva slučaja ubojstva osumnjičeno je pet osoba, tri osobe su u pritvoru, jedna je van zemlje, a peta osoba, otac maloljetnice, privedena je, obavljeno je saslušanje. Motiv je koristoljublje, pri čemu je jedna od osoba, u dogovoru i sa znanjem člana obitelji, organizirala izvršenje kaznenog djela, da bi od majke iznudila novac i kako bi ubuduće svi umiješani imali koristi", objasnio je Spasovski. 

Inače, trojica osumnjičenih kojima je određeno 48-satno zadržavanje su Velibor Manev, Vlatko Kešišov i Bore Videvski. Manev, koji je priznao krivnju, i ranije se družio s Palčom. Imaju zajedničke fotografije na društvenim mrežama. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.