"Rat u Mađarskoj "- IZVANREDNA VIJEST - Viktor Orbán donio dekret o ratnom stanju, Parlament u kojem premijerov Fidesz ima 2/3 vlast omogućio drakonske promjene

ŠOK I NEVJERICA NA HRVATSKOJ GRANICI!!! Iako se ne puca u Mađarskoj, vladajuća Fidesz stranka, koja kontrolira 2/3 Parlamenta (136 vladajućih mjesta), donijela je odluku o uvođenju ratnog stanja koje će nastupiti već u ponoć. Mađari su prestrašeni i ne mogu vjerovati što im se sprema, jer prva odluka nove Mađarske vlade kojoj je na čelu Viktor Orbán je ŠOKANTNA. Nešto manje od sat vremena pred objavu "tizerima" je Orbán najavljivao "BREAKING NEWS"!

Orbán je danas inaugurirao Vladu i iznenadio njenom prvom, nevjerojatnom odlukom. Mađari su prestravljeni, jer smatraju da tome nema mjesta te da je odluka donesene isključivo zbog učvršćivanja Orbánove diktature. Ratno stanje mora biti ozakonjeno i u Parlamentu, no Orbán je najavio već u ponoć svoje prve nove poteze.

- To će omogućiti Vladi da odmah reagira i svim mogućim sredstvima zaštiti Mađarsku i mađarske obitelji. Sutra ću vas obavijestiti o našim prvim odlukama” - Nismo gubili ni minutu, jer je u susjedstvu rat; rat kojem još nitko ne vidi kraj,

rekao je mađarski premijer Viktor Orbán na svojoj Facebook stranici izazivajući šok i nevjericu! Sasvim sigurno da ovo nije pravi rat, već više zveckanje riječima, uredbama i zakonima nego oružjem. No koliko je zapravo daleko onaj pravi rat?

Ova odluka koristit će Mađarskoj vladi da može naređivati što joj se sprdne, što god joj je po volji, a moći će oduzmati navodno i imovinu ako zatreba... Riječju: DIKTATURA, nam je pred vratima!

Što zapravo znači ratno stanje u Mađarskoj?

https://fb.watch/dcO5_6NtLx/

"Rat u Mađarskoj "- IZVANREDNA VIJEST - Viktor Orbán donio dekret o ratnom stanju,  Parlament u kojem premijerov Fidesz ima 2/3 vlast omogućio drakonske promjene mtv/SCREENSHOOT
24. 5. 2022

Nekoliko sati nakon izmjene i dopune Temeljnog zakona Mađarska vlada je proglasila izvanredno ratno stanje.  Viktor Orbán najavio je tako što u utorak poslijepodne, 24. svibnja. Orban je u video poruci rekao da će izvanredno stanje biti novi alat koji će stupiti na snagu u ponoć i koji će vladi dati "manevarski prostor i mogućnost da odmah odgovori" na posljedice rata u susjednoj Ukrajini. Vlada će u srijedu objaviti prve hitne mjere, rekao je.

- “Vlada će, koristeći svoje pravo iz Temeljnog zakona, danas od ponoći proglasiti izvanredno ratno stanje. Kao i izvanredno stanje uvedeno tijekom epidemije, to će omogućiti Vladi da odmah reagira i svim mogućim sredstvima zaštiti Mađarsku i mađarske obitelji. Sutra ću vas obavijestiti o našim prvim odlukama”, rekao je premijer Viktor Orbán na svojoj Facebook stranici. 

Mađarska vlada proglasila je "izvanredno stanje tijekom rata" zbog ruske invazije na Ukrajinu, objavio je predsjednik Viktor Orban na Facebooku.
Mađarski premijer kazao je da je njegova nova Vlada, koja je danas prisegnula, odmah počela s radom!

- Nismo gubili ni minutu, jer je u susjedstvu rat; rat kojem još nitko ne vidi kraja.

“Ovaj rat predstavlja stalnu prijetnju Mađarskoj, ugrožava našu fizičku sigurnost i također ugrožava opskrbu energijom i financijsku sigurnost gospodarstva i obitelji. Vidimo da su rat i sankcije Bruxellesa doveli do golemog gospodarskog potresa i drastičnog rasta cijena. Svijet je na rubu ekonomske krize. Mađarska se mora kloniti ovog rata i zaštititi financijsku sigurnost svojih obitelji”, rekao je Orbán, dodajući da je za to potreban manevarski prostor i hitno djelovanje. 

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Forbanviktor%2Fvideos%2F505480614638923%2F&show_text=true&width=560&t=0

Za tako što trebaju mu novi zakonski okviri za koje mnogi drže da nisu ništa drugo nego diktorsko oružje u borbi protiv demokracije, ali i "okova" koje Europska unija i saveznici nameću Mađarskoj. Bar tako razmišljaju vladajuće strukture u Budimpešti. Mađari su nešto slično, istina u puno manjem obimu, osjetili za vrijeme pandemije kad su uveli zbog nje izvanredno stanje.

Ono istječe krajem svibnja. Izvanredno stanje zbog zdravstvenih razloga uvedeno je u proljeće 2020., a više ga je puta obnovio Parlament. To stanje omogućava suspenziju zakona i uvođenje restriktivnih mjera uredbama. Parlament u roku od 15 dana mora odobriti uredbe, što je uobičajeno bila formalnost zbog velike većine koju u parlamentu ima Fidesz.

Gergely Gulyás, predstojnik Ureda premijera, naglasio je u Vladinoj informaciji od 21. travnja da će izvanredno stanje epidemije prestati 31. svibnja, ali će vlada pokrenuti izmjenu Temeljnog zakona kako bi se osigurala sposobnost Vlade da djeluje u slučaju rata. Ministar je pred tri dana naglasio da će nadopuniti izvanredno stanje u slučaju humanitarne katastrofe ili ratnog sukoba u susjednoj državi.

Vladina glasnogovornica Alexandra Szentkirály kazala je 22. travnja :

Vlada može reagirati odmah i vrlo odlučno.

Ministrica pravosuđa Judit Varga objavila je 3. svibnja na službenoj Facebook stranici da je u Parlamentu podnijela deseti amandman na Temeljni zakon.

“Rusko-ukrajinski rat rezultirao je humanitarnom situacijom bez presedana od Drugog svjetskog rata i promijenio je europsku ekonomsku perspektivu. Kako bi odgovorila i spriječila te izazove, Mađarska mora osigurati mogućnost razvoja učinkovitih, brzih nacionalnih odgovora”, napisala je ministrica pravosuđa.

Odobrenim amandmanom Parlament u Budimpešti uveo je novu kategoriju izvanrednog stanja prema kojem će Vlada moći proglasiti rat ili humanitarnu krizu čak i u slučaju da se neka od susjednih država suoči s oružanim sukobom.  Mađarski parlament je do sada mogao proglasiti izvanredno stanje u slučaju prirodnih ili industrijskih katastrofa.

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.