Činimo čuda, a još ni centa nismo dobili iz Bruxellesa! Bolji smo od EU kad je riječ o zbrinjavanju prognanika iz Ukrajine. Poljska, Slovačka, Mađarska i Rumunjska su uzor

ZANIMLJIVO razmišljnje pomalo odmetnutog Viktora Orbána! - Ono što zasad vidimo tek je početak krize, rekao je mađarski premijer o rusko-ukrajinskom ratu u jutarnjem programu Kossuth radija. Do sada je u Mađarsku iz ratom razorene Ukrajine stiglo više od 140.000 ljudi, a premijer očekuje još više. Ako dođe do rata Orbánu su najvažniji mir i sigurnost, odnosno nacionalni interes i zato ne želi slati oružje u Ukrajinu i zato ne dozvoljava da se preko mađarske granice prebacuje ratno naoružanje, a smatra da su države Višegradske skupine puno efikasnije u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica od EU.

Činimo čuda, a još ni centa nismo dobili iz Bruxellesa! Bolji smo od EU kad je riječ o zbrinjavanju prognanika iz Ukrajine. Poljska, Slovačka, Mađarska i Rumunjska su uzor Zoltán Fischer/Ured tiska Mađarska vlada
4. 3. 2022

Foto: Zoltán Fischer/Ured tiska Mađarske vlade

- Ukratko, mogu reći da je Mađarska utočište za te ljude, rekao je Viktor Orbán premijer jučer na granici Mađarske s Ukrajinom. Dodao je da Vlada ima niz zadataka, uključujući područja nacionalne sigurnosti i zaštite granica, ali ima i humanitarne odgovornosti.

Prema njemu još nije moguće razaznati prave razmjere katastrofe. Na temelju razgovora na granici, ustvrdio je da 70-80 posto izbjeglica ide dalje u Europu, da ne ostaju u Mađarskoj, a čeka ih na samoj granici mnogo rodbine, donosi u svom izvješću Index.hu https://index.hu/belfold/2022/03/04/orban-viktor-kossuth-radio-interju-ukrajna-haboru/

Izbjeglicama koje su ovdje stigle Vlada će ponuditi isto što i Mađarima. Pomoći ćemo maksimalno tri mjeseca, a izbjeglice će imati u EU status do tri godine, objasnio je Viktor Orbán. Dodao je da će oni koji dođu u Mađarsku i ostanu ovdje duže vrijeme nakon nekog vremena morati krenuti na vlastiti put. Kako bi pomogla u tome, Vlada je započela razgovore s poslodavcima.

Mađarski premijer je rekao da može računati na potporu Europske unije u rješavanju humanitarne krize: nije moguće znati kada će Bruxelles dati i novac.

Pustimo to, riješimo ovaj problem - rekao je Viktor Orbán koji smatra da se učinkovitije izbjeglička kriza može razvijati zajedno s višegradskim zemljama nego s EU.

Premijer je još jednom naglasio kako je Mađarska zainteresirana za mir, a i prije napada na Ukrajinu govorilo se o potrebi mira. On vidi da ćemo mi biti žrtve rata, jer će ovdje dolaziti bjegunci iz rata. Pritom je ustvrdio da nije posao Mađarske rješavati svjetsku politiku, jer "taj sako nije po mjeri naše veličine".

Premijer je pohvalio program razvoja mađarskih snaga, koji smatra važnim u činjenici da "ako netko nema vlastite snage, neće imati saveznike". Imamo sigurnost s konkretnom snagom, rekao je Viktor Orbán, ali dodao: postoji opasnost ako iz vlastite gluposti uletimo u rat, nema NATO-a koji će nas zaštititi.

Prema riječima premijera, u teškoj smo situaciji i politički i emocionalno i svi su uznemireni zbog posljedica rata. Ponovio je svoju stratešku smirenost: odluke se ne smiju donositi bez dužnog razmatranja, jer bi to bio problem. On vidi da je ljevica na strani rata, čak i ako to ne zna, ali mora se oduprijeti tim prijedlozima, mora biti pri zdravoj pameti, ne može uzvratiti”, rekao je premijer.

Viktor Orbán je naglasio da su, ako dođe do rata u predizbornoj kampanji, najvažniji mir i sigurnost, odnosno nacionalni interes. Na izborima je rekao da je najvažnije da država nađe najboljeg čelnika, ali da bi politička snaga došla na vlast, rekao je da ne treba biti ugrožena sigurnost zemlje, jer bi to bilo suprotno bit izbora.

Politika sankcija uvedena zbog rusko-ukrajinskog rata bila je obilježena zajedništvom kao najvažnijom u ovoj situaciji. No, kratkoročno ćemo platiti cijenu sankcija, dodao je, navodeći kao primjer kolaps Sberbanke čiji će gubitak, novac koji je tamo otišao, izostati iz mađarskog gospodarstva.

Premijer Mađarske se dotaknuo i cijena energenata, koje će također rasti zbog sankcija. Naglasio je:  - Mađarske obitelji se moraju zaštititi smanjenjem režija, a to je zadaća ministra financija. Šef Vlade istaknuo je suradnju središnje banke i Vlade u suzbijanju inflacije, ali se učinci rasta cijena još ne vide, jer se ne može znati ni kada će rat završiti.

Viktor Orbán je također govorio o epidemiji koronavirusa. 

- Pobijedili smo peti val, ali virus je do sada četiri puta dobio novu snagu, podsjetio je. Nekako se vraćamo zdravstvenim uvjetima prije epidemije i gledamo hoće li biti sljedećeg vala, rekao je premijer i dodao: -  Vlada neće mirovati sljedećih tjedana, donosi Index.hu.

(Naslovna fotografija: Viktor Orbán na Kossuth radiju 28. siječnja 2022. Fotografija: Zoltán Fischer

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.