Viktor Orbán "opalio" brutalan porez od 41 % MOL-u! Što će uraditi Plenković s INA u kojoj su Mađari većinski vlasnici i koji izvlače nikad više profite

Orbán "oderao" porezom mađarsku naftnu komapniju, a Plenković Mađarima i dalje dopušta niske poreze i extra profite u INA!!!

Mađarska od danas drastično povisuje "ratni porez" svojoj najvećoj energetskoj kompaniji jer drži kako MOL mora biti solidaran s običnim Mađarima koji će od danas plaćati litru dizela ne više "zacementiranih 480 forinti, već 700! Umjesto 8,87 kn za l dizela Mađari od sad plaćaju 12,93 kn! To je Orbánova kompenzacija zbog činjenice što ga je MOL natjerao na liberalizaciju cijena naftnih derivata!

„Porez na dohodak opskrbljivača energijom u 2023., obračunat od pozitivne porezne osnovice, povećava se sa 31 na 41 posto."

Viktor Orbán tako će bez pitanja naftne kompanije izvući im ekstra dobit te je preusmjeriti u Fond za zaštitu režija građana Mađarske koji sve teže odoljevaju poskupljenjima i koji se iznimo boje proglašene liberalizacije cijena benzina i dizela na benzinskim crpkama.

Kaos na benzinskim postajama u Mađarskoj, cijene se puštaju s lanca.

Viktor Orbán "opalio" brutalan porez od 41 % MOL-u! Što će uraditi Plenković s INA u kojoj su Mađari većinski vlasnici i koji izvlače nikad više profite Patrik Macek / Pixell
8. 12. 2022

Foto: Patrik Macek / Pixell

Mađarska Vlada brutalno je povećala porez na ekstraprofit naftnim kompanijama! Od 8. prosinca porezna stopa na maržu između nafte Brent i sirove nafte iz Ruske Federacije povećava se s 40 posto na 95 posto.  U Vladinoj uredbi objavljenoj u Magyar Közlöny, koju je potpisao premijer Viktor Orbán, stoji da radi povlačenja ekstra dobiti od sankcioniranih cijena benzina i usmjeravanja u fond za zaštitu režija, piše Index.hu https://index.hu/gazdasag/2022/12/07/kormanyrendelet-magyar-kozlony-kormany-extraprofitado-koolaj-brent-jovedelemado-energiaellato/

Mađarska vlada naredila je sljedeće:

„Porez na dohodak opskrbljivača energijom u 2023., obračunat od pozitivne porezne osnovice, povećava se sa 31 na 41 posto."

 
Kaos na benzinskim postajama u Mađarskoj, cijene se puštaju s lanca


Opskrba mađarskih benzinski crpki jučer se pretvorila u kaos . Vozači su u panici željeli natočiti gorivo po starim, administrativnim cijenama. Kako su sve to "pročitali" vlasnici brojnih benzinskih crpki tako je naravno došlo do nestašice. Malo je tko od njih želio prodavati dizel po 480 forinti (8,87 kn) kad mu je danas određena cijena od 700 forinti (12,93 kn)!

Umjesto 8,87 kn za l dizela Mađari od sad plaćaju 12,93 kn! To je Orbánova kompenzacija zbog činjenice što ga je MOL natjerao na liberalizaciju cijena naftnih derivata!

Vozači su na većini benzinskih postaja mogli pronaći samo skuplje, premium gorivo, a poslijepodne na većini bunara ne više. Kontaktirali smo Mol u vezi s tim, a György Bacsa, direktor tvrtke, rekao je Indexu:

- Situacija s opskrbom očito je kritična. Mađarska naftna kompanija naknadno je objavila da je Mol ponovno pokrenuo Dunai Finomító u Száhahalombatti nakon održavanja, no postizanje punog kapaciteta proces je od nekoliko tjedana, a problemi s opskrbom ne mogu se riješiti preko noći.

Premijer, Gergely Gulyás, najavio je na izvanrednom brifingu održanom u 22:30 sa Zsoltom Hernádijem, predsjednikom i izvršnim direktorom Mola, istim onim kojeg je Hrvatska stavila na crvenu tjeralicu Interpola, da će vlada ukloniti ograničenje cijena od 480 HUF na mađarskim benzinskim postajama od večeri 6. prosinca. Prije više od godinu dana, 15. studenoga 2021., Vlada je odredila najvišu cijenu goriva na 480 HUF. U prvom krugu mjera je bila tri mjeseca, a zatim je više puta produžavana. Zsolt Hernádi je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da će nakon ukidanja službene cijene od 480 forinti litra normalnog 95-oktanskog benzina koštati 641 forintu po litri, a non-premium dizela 699 forinti po litri.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.