Procurile cijene cjepiva koja će se koristiti u Europskoj uniji

Belgijska državna tajnica Eva De Bleeker u četvrtak je pogreškom objavila cijene cjepiva protiv koronavirusa koja će se koristiti u Europskoj uniji. Razlike u cijeni su pozamašne.

Procurile cijene cjepiva koja će se koristiti u Europskoj uniji Unsplash
18. 12. 2020

Belgijska državna tajnica za proračun i zaštitu potrošača Eva De Bleeker objavila je u četvrtak greškom na svom twitter profilu cijenu svakog cjepiva protiv koronavirusa koje je Europska unija kupila te ukupan iznos koji Belgija namjerava izdvojiti za kupnju cjepiva.

Tweet belgijske državne tajnice je nedugo nakon objave izbrisan, ali je belgijski portal HLN uspio napraviti presliku i potom je objaviti. Kako je vidljivo iz te objave, Europska unija će izdvojiti između 1.78 eura i 18 dolara po dozi cjepiva.

Slijedi popis o kojim je cjepivima riječ te koliko će Europska unija izdvojiti za jednu dozu svakog cjepiva:

• Oxford/AstraZeneca: €1.78
• Johnson & Johnson: $8.50
• Sanofi/GSK: €7.56
• BioNTech/Pfizer: €12
• CureVac: €10
• Moderna: $18.

Prema navodima belgijske državne tajnice, Belgija namjerava kupiti više od 33 milijuna doza cjepiva u vrijednosti od 279 milijuna eura.

De Bleeker je u međuvremenu izjavila da je objava cijene cjepiva bila “pogreška njezinog tima za komunikaciju”.

Odgovarajući na pitanja oporbenih zastupnika o potencijalnim posljedicama tog čina, De Bleeker je izjavila da ta pogreška neće “ugroziti ništa” u vezi s pristupom Belgije cjepivima.

Prema navodima belgijskog portala HLN, Europska komisija izjavila je da neće komentirati što se dogodilo u Belgiji te da su cijene cjepiva povjerljive.

Skupine civilnog društva i brojni političari već mjesecima zahtijevaju od Europske komisije da objavi koliko će Europska unija platiti cjepiva, no Komisija je to odbijala pozivajući se povjerljivost podataka.

Glavna izvršna agencija Europske unije je dosad zaključila ugovore sa šest proizvođača cjepiva o kupnji gotovo dvije milijarde doza cjepiva, a u četvrtak je zaključila preliminarne ugovore sa sedmom tvrtkom, odnosno farmaceutskom kompanijom Novavax, i to o kupnji 100 milijuna doza cjepiva s opcijom dodatnih sto milijuna doza. Zemlje članice će pojedinačno naručivati ​​svako cjepivo.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.