Cjepivo u EU-u: Naručene količine i vremenski plan isporuke

Europska unija potpisala je šest ugovora s proizvođačima cjepiva protiv covida-19. Tri su cjepiva odobrena, ali je njihova proizvodnja znatno usporena. 

Cjepivo u EU-u: Naručene količine i vremenski plan isporuke Twitter
4. 2. 2021

Europska komisija, koja pregovara u ime dvadeset sedmorice, prednaručila je ukupno 2,2 milijarde doza. Na zemljama članicama je da finaliziraju narudžbe i organiziraju raspodjelu doza.

Cjepivo njemačko-američkog dvojca BioNTech-Pfizera prvo je koje je krajem prosinca odobrio europski regulator. Nakon njega je 6. siječnja odobreno cjepivo američke kompanija Moderna, a zatim švedsko-britanske AstraZenece 29. siječnja. Sva tri cjepiva daju se u dvije doze, dakle za svaku osobu potrebne su dvije doze.

EU je do 1. veljače dobio 18,5 milijuna doza, od kojih 17,6 milijuna Pfizer/BioNTecha i 854.000 Modernina cjepiva. Ukupno gledano, dvadeset sedmorica su u prosjeku ubrizgala 2,4 doze na sto ljudi, uz znatne razlike između zemalja.

Prvi ugovor potpisan prošle jeseni predviđao je isporuku 200 milijuna doza do rujna 2021. i 100 milijuna doza nešto kasnije. Drugi ugovor potpisan je 8. siječnja za dodatnih 300 milijuna doza, a njihova bi isporuka trebala početi u drugom tromjesečju.

BioNTech i Pfizer su u ponedjeljak potvrdili da mogu isporučiti EU-u još 75 milijuna doza u drugom tromjesečju.

Zemlje članice su u siječnju izvijestile o znatnom smanjenju isporuka Modernina cjepiva proizvedenog u Švicarskoj.

No kao i kod Pfizer/BioNTechova cjepiva, proizvodni rokovi su poštovani, misli Bruxelles: prošlog tjedna isporučeno je 4 milijuna doza, od kojih 3,5 BioNTechovih i 500.000 Moderninih, što je “100 posto očekivane količine u tom razdoblju”.

Laboratorij AstraZenece je 22. siječnja izvijestio o problemu “u proizvodnji” u pogonu u Seneffeu u Belgiji, poručivši EU-u da će mu u prvom tromjesečju moći isporučiti tek 31 milijun od oko 120 milijuna doza koliko je bio obećao.

Opskrbu dvadeset sedmorice trebala je osigurati još jedna tvornica u Nizozemskoj i dvije u Velikoj Britaniji.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u nedjelju da će AstraZeneca u prvom tromjesečju na kraju isporučiti 40 milijuna doza, što je znatno manje od očekivanog.

AstraZenecino cjepivo je jednostavnije za proizvodnju i praktičnije za dopremu jer ne zahtijeva veoma niske temperature kao Pfizer/BioNTechovo i Modernino. Njegova primjena u EU-u počinje u drugom tjednu veljače.

EU je potpisao i ugovore s francusko-britanskom tvrtkom Sanofi-GSK (300 milijuna doza), s njemačkim CureVacom (405 milijuna doza) i američkom kompanijom Johnson&Johnson (400 milijuna doza).

Kako navodi Komisija, oko 100 milijuna doza Johnson&Johnsonova cjepiva moglo bi se isporučiti do kraja rujna bude li odobreno.

Izvršno tijelo EU-a usto je zaključilo načelne pregovore s američkim Novavaxom (100 milijuna doza) i francusko-austrijskom Valnevom (60 milijuna doza).

Cijene, koje je ugovorila Komisija i koje su strogo povjerljive, sredinom prosinca je nehotice otkrila belgijska državna tajnica za proračun: cijena doze kreće se od 1,78 eura za AstraZenecino cjepivo do 14,70 eura za Modernino. Pfizer/BioNTechovo stoji 12 eura.

AstraZeneca je ocijenila da je ukupna vrijednost cjepiva za EU 870 milijuna eura, što se može vidjeti i u ugovoru koji je Komisija u petak objavila na internetu.

Izvor: Hina

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.