EU će uskoro potpisati ugovor o nabavi Pfizerova cjepiva protiv covida-19

Nakon što su Pfizer i BioNech u ponedjeljak objavili da se njihovo eksperimentalno cjepivo pokazalo učinkovitim u više od 90 posto slučajeva, iz Europskog parlamenta stižu najave da će EU uskoro potpisati ugovor o nabavi milijuna doza cjepiva protiv covida-19. Više na https://fokusonline.eu/2020/11/eu-ce-uskoro-potpisati-ugovor-o-nabavi-pfizerova-cjepiva-protiv-covida-19/

EU će uskoro potpisati ugovor o nabavi Pfizerova cjepiva protiv covida-19 Twitter
11. 11. 2020

uropska unija uskoro će potpisati ugovor o nabavi milijuna doza cjepiva protiv covida-19 koje razvijaju Pfizer i BioNTech, najavio je u ponedjeljak istaknuti europski europarlamentarac Peter Liese.

Dvije kompanije objavile su ranije u ponedjeljak da se njihovo eksperimentalno cjepivo pokazalo učinkovitim u više od 90 posto slučajeva.

Europska komisija, koja pregovara s proizvođačima cjepiva u ime država članica, kazala je u rujnu da je zaključila pripremne pregovore s američkim Pfizerom i njegovim njemačkim partnerom BioNTechom o isporuci 200 milijuna doza njihova potencijalnog cjepiva protiv covida-19. No još nije objavljeno da su postigli dogovor.

“Po mojim informacijama, spomenuti ugovor uskoro će biti potpisan”, izjavio je Peter Liese, zastupnik Europske pučke stranke koji je zadužen za zdravstvena pitanja. “Postignut je dogovor da će Europljani dobiti stotine milijuna doza cjepiva”, naveo je u priopćenju poslanom e-mailom.

Glasnogovornik Komisije nije želio komentirati hoće li Pfizerova objava o učinkovitosti cjepiva ubrzati potpisivanje ugovora o nabavi.

Komisija je ranije kazala da bi 27 država članica EU-a moglo imati također mogućnost naručiti još 100 milijuna doza cjepiva koje razviju Pfizer i BioNTech.

EU je već sklopio ugovore s AstraZenecom, Sanofijem i Johnson & Johnsonom o kupnji njihovih potencijalnih cjepiva.

SAD, Japan i Britanija već su objavili da su sklopili ugovore o kupnji cjepiva s Pfizerom i BioNTechom.

Europska agencija za lijekove (EMA) od početka listopada prati podatke o ispitivanju učinkovitosti cjepiva koje razvijaju Pfizer i BioNTech.

EMA je u ponedjeljak izjavila za novinsku agenciju Reuters da nije dobila najnovije rezultate kliničkih ispitivanja treće faze koja se provode na velikom broju ispitanika, ali je već razmotrila nekliničke podatke.

Sada proučava drugi skup podataka o kvaliteti tog cjepiva, uključujući one koji se odnose na njegove sastojke i način proizvodnje.

Britanija očekuje da će do kraja godine imati na raspolaganju deset milijuna doza Pfizer/BioNTechovog cjepiva ako ga regulatori odobre, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona.

Dodao je da je Britanija naručila 40 milijuna doza tog cjepiva, jednog od šest vrsta za koje je dogovorila isporuku u slučaju da budu odobrena.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.