EU kupuje dodatnih 300 milijuna doza BioNTechovog i Pfizerovog cjepiva

EU kupuje dodatnih 300 milijuna doza BioNTechovog i Pfizerovog cjepiva Pixabay
10. 1. 2021

Europska komisija predložila je danas državama članicama kupnju dodatnih 300 milijuna doza cjepiva protiv bolesti covid-19 koje proizvode njemačka farmaceutska kompanija BioNTech i njezin američki partner Pfizer, čime će se udvostručiti količina cjepiva koju EU namjerava kupiti od tih proizvođača. 

Osigurat ćemo dodatnih 200 milijuna doza BioNTechovog i Pfizerovog cjepiva s opcijom kupnje dodatnih 100 milijuna doza”, objavila je Europska komisija u petak na Twitteru, dodavši da se time portfelj cjepiva Europske unije popeo na 2,3 milijarde doza.

Od ukupno 300 milijuna novih doza BioNTechovog i Pfizerovog cjepiva bi 75 milijuna trebalo biti raspoloživo već u drugom kvartalu 2021. godine, izjavila je šefica glavne izvršne agencije Europske unije Ursula von der Leyen u petak u Bruxellesu.

U međuvremenu je istraživanje Sveučilišta Texas i tvrtke Pfizer pokazalo da BioNTechovo/Pfizerovo cjepivo djeluje i protiv dva nova soja koronavirusa koja su nedavno najprije otkrivena na području Velike Britanije i Južne Afrike.

Prema rezultatima tog istraživanja, učinkovitost BioNTechovog i Pfizerovog cjepiva protiv dva nova soja koronavirusa također najvjerojatnije iznosi 95 posto.

No to istraživanje tek trebaju potvrditi neovisni stručnjaci.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.