Obilježena 75. godišnjica Desetog zagrebačkog korpusa

Pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije, u Gradskoj skupštini jučer je svečano obilježena 75. obljetnica formiranja Desetog zagrebačkog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske

Obilježena 75. godišnjica Desetog zagrebačkog korpusa Grad Zagreb
20. 1. 2019

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba jučer je svečano obilježila 75. obljetnicu formiranja Desetog zagrebačkog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske. 

"O doprinosu Zagreba antifašističkoj borbi svjedoči podatak da je od tadašnjeg broja stanovnika svaki četvrti sudjelovao u borbi protiv fašizma i drugim oblicima antifašističkog djelovanja. Deseti zagrebački korpus jedini je, od ukupno 11 u sustavu narodnooslobodilačke vojske, nosio ime našeg Zagreba, grada tolerancije, slobode, demokracije, ljudskih prava, grada koji promiče i njeguje demokratske vrijednosti", kazala je na obilježavanju zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić.

Također, dodala je da antifašizam postaje ključni čimbenik u dosljednom suprotstavljanju svim oblicima nasilja, rasizma, ksenofobije, diskriminacije i nepravde, potvrđujući se kao civilizacijska i demokratska vrijednost. 

Podsjetimo, na dan osnutka, 19. siječnja 1944. godine, Deseti korpus imao je gotovo šest i pol tisuća boraca, a krajem rata povećao se na oko 20 tisuća, uglavnom iz Zagreba i okolice. Tijekom ratnih operacija ranjeno je i poginulo 7786 pripadnika tog korpusa.

Prema riječima predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franje Habulina, podignuvši općenarodni ustanak ti ljudi su stvarali povijest, a za osnivanje korpusa, uz vojničku odvažnost bila je potrebna i velika hrabrost jer je djelovao u području između Sutle, Drave, Ilove i Save, odvojen od drugih partizanskih jedinica.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.