Perspektivnim startupovima Grad Zagreb dodijelio konvertibilne zajmove

Perspektivnim startupovima koji svoja inovativna visokotehnološka rješenja razvijaju u okviru Zagrebačkog inovacijskog centra, Grad Zagreb jučer je dodijelio konvertibilne zajmove

Perspektivnim startupovima Grad Zagreb dodijelio konvertibilne zajmove Grad Zagreb
20. 2. 2019

Perspektivnim startupovima koji svoja inovativna visokotehnološka rješenja razvijaju u okviru Zagrebačkog inovacijskog centra, jučer su uručeni prvi ugovori o dodjeli konvertibilnih zajmova. 

Ugovore su im uručili zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić i direktor Zagrebačkog inovacijskog centra Frane Šesnić. Kako je tom prilikom istaknula Majić, Grad je svjestan da startup zajednica ne može uspjeti bez realne podrške.

"Poznato je da divne ideje svakodnevno propadaju jer ih nitko nije prepoznao. A prepoznati startup znači da mu u početku, kad je najpotrebnije, damo podršku.
Ovom novom mjerom, za koju je u Proračunu osigurano ukupno oko 1.200.000 kuna, Grad Zagreb želi potaknuti realizaciju tvrtki na tržištu", poručila je.

Prema njezinim riječima, zajmovi su dodijeljeni kroz određene kriterije, kojima su startupovi analizirani s tehnološkog, inovativnog, tržišnog i administrativnog potencijala.

Najavila je i skoro otvorenje respektabilnih laboratorija u okviru Centra, naglasivši da je u zadnje tri godine samo kroz Startup factory program Grad Zagreb dodijelio oko dva milijuna kuna bespovratnih sredstava. 

Kako je pak kazao direktor Zagrebačkog inovacijskog centra Frane Šesnić, tražio se najpovoljniji model koji će potaknuti investiranje u ranoj fazi startupova kad im je pomoć i najpotrebnija.

"Ovakav instrument je održiv, kamata od tri posto pokriva inflaciju i održava vrijednost novca, ne bi li se taj isti novac s vremenom investirao u neke druge, buduće startupove kojima je potreban početni novac. Nama nije cilj da samo mi investiramo, nego i da potičemo ulaganje drugih poslovnih anđela kao fizičkih osoba, na način da se investiraju dupla sredstva, a samim time dijeli se i rizik investiranja", pojasnio je. 

Nova  mjera poticanja inovativnog poduzetništva namijenjena je visokotehnološkim tvrtkama koje projekte razvijaju unutar ZICER-a i istovremeno ispunjavaju potrebne kriterije.

U prvoj fazi ugovore o dodjeli zajmova tako su potpisale tri inovativne visokotehnološke tvrtke, kojima će ukupno biti dodijeljeno oko 500 tisuća kuna zajma. Riječ je o tvrtkama Beyond Seen Screen, HUBBIG te MobileONE.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.