Svečano obilježen 24. Dan Obrtničke komore Zagreb

Svečanom sjednicom i dodjelom nagrada danas je obilježen 24. Dan Obrtničke komore Zagreb, koja je tijekom protekle dvije godine postala bogatija za čak dvije tisuće novih članova

13. 3. 2019

Svečana sjednica u povodu obilježavanja 24. Dana Obrtničke komore Zagreb održana je danas u Zagrebu, a okupila je brojne predsjednike područnih obrtničkih komora, gradonačelnike, stručnjake i ravnatelje škola Zagrebačke županije.

Kako je tom prilikom istaknuo predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić, obrtništvo u Hrvatskoj ima svijetlu budućnost, a kada su u pitanju Grad Zagreb i Zagrebačka županija, bilježi značajan porast. „Nakon osam godina prvi put smo prešli 20 tisuća članova, a u zadnjih dvije godine porasli smo za više od dvije tisuće. Nadamo se da ćemo do kraja godine imati više od 22 tisuće kolega“, rekao je Šabić.

U okviru sjednice predstavljena je kartica za program pogodnosti Artifex, kojeg je Obrtnička komora Zagreb pokrenula kako bi svojim članovima olakšala poslovanje kroz razne popuste. „U taj projekt uključeno je više od 100 kompanija, a riječ je o još jednom koraku kojeg smo poduzeli za dobrobit naših kolega“, poručio je Šabić, najavivši i otvaranje prvog craft shopa.

 „Otvaramo prvi craft shop u Hrvatskoj, ovdje u našim prostorijama, u kojem će naše kolege s područja grada i županije moći prezentirati i prodavati svoje proizvode“, otkrio je. 

Prema riječima zamjenice zagrebačkog gradonačelnika Olivere Majić, Zagreb je godinama najbolja potpora obrtnicima. „Za 2019. godinu u gradskom proračunu je predviđeno 55 milijuna kuna za poticanje poduzetništva i obrta. U zadnjih deset godina Grad Zagreb je dao 100 milijuna kuna za različite mjere poticaja. Čestitam našim partnerima i prijateljima ovaj dan jer Zagreb se razvijao zajedno sa svojim obrtnicima i obrtnici zajedno s njim, razvijajući održivo, konkurentnije i bolje društvo“, istaknula je Majić.

Na sjednici su dodijeljene nagrade i priznanja istaknutim obrtnicima i pojedincima, kao i institucijama zaslužnim za razvoj obrtništva u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Zlatnu statuu osvojili su Zdenko Šember iz Udruženja obrtnika Jastrebarsko i Rudolf Puntarić iz Udruženja obrtnika Grada Zagreba.

Zlatna plaketa pripala je Spomenki Fabijančić iz Udruženja obrtnika Grada Zagreba, Mirku Mađarčeviću iz Udruženja obrtnika Sesvete, Miroslavu Stančeriću iz Udruženja obrtnika Dugo Selo i Miljenku Trkešu iz Udruženja obrtnika Samobor.

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec dobitnik je priznanja Zlatni krug, a kako je istaknuo, to priznanje mu zaista puno znači, budući da dolazi od vrijednih obrtnika. „Ukidanjem nameta i svim ostalim aktivnostima koje su u našoj ingerenciji, kao političari trudimo se obrtnicima olakšati poslovanje i opterećivati ih što manje, kako bi mogli što više i bolje raditi“, poručio je Zurovec. Podsjetimo, upravo je Sveta Nedjelja ukinula prirez od šest posto na potrošnju u ugostiteljstvu i komunalnu naknadu za hotele, kampove i apartmanska naselja.

Gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, također dobitnik priznanja Zlatni krug, istaknuo je pak da Dugo Selo snažno podupire napore obrtnika i svih onih koji žele ostati u Hrvatskoj, raditi i baviti se obrtništvom. „Obrtništvo je osnova rada i života, obitelji i zajedništva“, rekao je.

 Uz Zurovca i Paniana, Zlatni krug dobili su i Grad Zagreb, Zagrebačka županija, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić, voditeljica ureda za poduzetništvo Grada Velike Gorice, OŠ dr. Ivana Merza, OŠ Augusta Augustinčića te Srednja elektrostrojarska obrtnička škola.

U okviru svečanosti potpisana je Povelja prijateljstva i suradnje s Območnom obrtno-podjetniškom zbornicom Krško, dugogodišnjim poslovnim partnerom.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.