Kolakušić poziva na uvođenje poreza na financijske transakcije i to ne samo banaka, a cijenu pandemije ne smiju plaćati samo građani

"Nalazimo se u najvećoj gospodarskoj krizi od Drugog svjetskog rata. Glavni uzročnik te krize nije virus, već reakcija država na virus", istaknuo je nezavisni hrvatski europarlamentarac Mislav Kolakušić dodavši da je nužno uvesti porez na financijske transakcije kako bi se osiguralo punjenje proračuna EU-a.

Kolakušić poziva na uvođenje poreza na financijske transakcije i to ne samo banaka, a cijenu pandemije ne smiju plaćati samo građani Bojan Haron Markičević/Start
22. 9. 2020

Nezavisni hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Mislav Kolakušić upozorio je da se Europska unija trenutačno nalazi u najvećoj krizi od Drugog svjetskog rata te je pozvao na uvođenje poreza na financijske transakcije kako bi se osiguralo dovoljno sredstava u proračunu Europske unije.

Nalazimo se u najvećoj gospodarskoj krizi od Drugog svjetskog rata. Glavni uzročnik te krize nije virus, već reakcija država na virus”, istaknuo je Kolakušić na sjednici Odbora za proračun Europskog parlamenta u utorak u Bruxellesu.

Što se tiče proračuna, hrvatski BDP je pao 15 posto. On će padati i dalje. Mi ćemo imati znatno manji prihod u proračun Europske unije. Bez novih sredstava mi nećemo moći održati proračun. Nužno je uvesti porez na financijske transakcije zato što je lak za uvođenje, zato što je pravedan i zato što će nam donijeti ogroman novac”, dodao je nezavisni hrvatski europarlamentarac.

Istovremeno je kritizirao i činjenicu da se prestanak lockdowna veže uz pronalazak cjepiva protiv koronavirusa. “Koronavirusi su s nama već više desetljeća. Uzrokuju 20 posto svih gripa i dosad su odnijeli nekoliko milijuna ljudskih života u proteklim desetljećima”, istaknuo je bivši sudac Trgovačkog suda u Zagrebu.

Našu reakciju i prestanak ovog lockdowna vežemo uz otkriće cjepiva. Nikada dosad nije otkriveno cjepivo protiv nijednog od koronavirusa. Zašto? Zato što konstantno mutiraju. Vi možete pronaći cjepivo protiv točno određene mutacije virusa, ali ono će biti beskorisno za većinu pučanstva. Dakle, isključivi prestanak ove krize u našim je rukama”, poručio je Kolakušić.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.