INTERVIEW Mislav Kolakušić: EU je za današnju Hrvatsku posljednje utočište u kojem se može tražiti zaštita

Slučaj državnog odvjetnika Jelenića pokazuje na kakvim su niskim granama institucije progona u HR. Borba protiv korupcije iz Hrvatske je besmislena, ne i ona iz Bruxellesa. Sve to i puno više kazao je u ekskluzivnom razgovoru za tiskano izdanje Starta politički najjači i daleko najaktivniji hrvatski europarlamentarac. Mislav Kolakušić ima 159.000 pratitelja na društvenim mrežama, njegova obraćanja na plenarnim sjednicama pregledana su impresivnih 2.5 milijuna puta, ugostio je u Bruxellesu 100 hrvatskih građana… Njegov govor prije suspendiranja Parlamenta kada je pozvao kolege da ga ne raspuštaju nego da provedu raspravu o stvarnoj opasnosti od koronavirusa postao je viralni hit i najgledaniji je govor jednog hrvatskog europarlamentarca ikada.  Danas, kada su glasovi o manama i teškim posljedicama "lockdowna" sve glasniji, Kolakušićeve riječi s posljednje sjednice Europskog parlamaenta prije Corone zvuče proročanski

INTERVIEW Mislav Kolakušić: EU je za današnju Hrvatsku posljednje utočište u kojem se može tražiti zaštita ©Fred MARVAUX
29. 5. 2020

Napisao: Borut Černelić

Foto: ©Fred MARVAUX

Deset mjeseci nakon izbora u Europski parlament, hrvatski neovisni europarlamentarac, sudac i oštri kritičar hrvatske pravosudne i političke stvarnosti, u potpunosti se fokusirao na zastupanje Hrvatske i njenih građana, ali i zdravorazumskih stavova u Europskom parlamentu. Kolakušić je jedini, od tada 751-og zastupnika u Europskom parlamentu koji se u najviši rang europske politike kvalificirao kao nezavisni kandidat. Bez političke podrške političkih stranaka i bez tuđeg financiranja. Svi ostali, do bruxelleskih hodnika došli su posredstvom političkih stranaka i izbornih koalicija. Kolakušić tako do danas ostaje vjeran svom pristupu, koji se može sažeti u sintagmi - sam protiv svih. Sjećamo se njegovih usamljenih bitaka protiv predstečajnih nagodbi, kada je kao jedina osoba iz pravosudnog sustava upozoravala na ustavnu i moralnu neprihvatljivost predstečajnih nagodbi. Od tada, preko ulaska u politiku kao stručnjak, do danas kada je nezavisni zastupnik u Europskom parlamentu, ostaje konzistentan u svojoj kritici sustava i nuđenju rješenja za sve brojnije probleme s kojima se suočavaju građani Hrvatske, ali i Europe.

Deset mjeseci mandata Kolakušić je dobro iskoristio. Osim što je politički najjači hrvatskih europarlamentarac s preko 159.000 pratitelja na društvenim mrežama, Kolakušić je i član najvažnijih odbora, a njegova obraćanja na plenarnim sjednicama pregledana su impresivnih 2.5 milijuna puta. Njegov posljednji govor prije suspendiranja parlamenta kada je pozvao svoje kolege da ne zatvaraju parlament nego da provedu široku raspravu o stvarnoj opasnosti od koronavirusa postao je viralni hit i najgledaniji je govor jednog hrvatskog europarlamentarca u povijesti. Danas, kada su glasovi o manama i teškim posljedicama "lockdowna" sve glasniji, Kolakušićeve riječi zvuče proročanski.

Sve to i puno više kazao je tiskanom izdanju Starta koje je na svim kioscima, politički najjači i daleko najaktivniji hrvatski europarlamentarac.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.