Nakon što je crkvenjak silovao psa novi zakon i borba za životinje: nedolično ponašanje od sada će biti kazneno djelo, prijete visoke zatvorske kazne

Borci za prava životinja pozdravljaju najavljeno pooštravanje zakonske regulative koja je posebno stroga prema onima koji na dulje vrijeme i neopravdano ostavljaju svog ljubimca.

Nakon što je crkvenjak silovao psa novi zakon i borba za životinje: nedolično ponašanje od sada će biti kazneno djelo, prijete visoke zatvorske kazne jenny gutt / pixabay
18. 9. 2023

 
"Napuštanje životinja uskoro će u Hrvatskoj postati kazneno djelo za koje bi mogla biti predviđena zatvorska kazna do godinu dana. Prema pisanju hrvatskog Jutarnjeg lista, kazna je dio novog paketa izmjena kaznenog zakona. , koju već više od godinu dana koordinira radna skupina ministarstva za pravosuđe i upravu", napisali su na N1. Postrožit će se i kazne za zlostavljanje životinja, za najgore slučajeve predviđena je kazna do tri godine zatvora.

Kako navode, o novom paketu do sada se nije puno govorilo u javnosti. Aktivisti za prava životinja pozdravljaju dokument radne skupine u kojem se prvi put u Hrvatskoj spominju zatvorske kazne u vezi s mučenjem životinja. Do sada su kazne bile novčane, a najviše su se kretale oko 4000 eura.

Nova zakonska regulativa na području zaštite životinja je u pripremi je i u Sloveniji, ali svi dionici su daleko od usklađenosti. I dok pravna služba ukazuje na brojne nepravilnosti (prema njima je tekst zakona na više mjesta nedorečen, a pojedina predložena rješenja su i ustavno sporna), članovi saborskog Odbora za poljoprivredu nedavno su podržali prijedlog novog zakona o zaštiti životinja.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.