I tinejdžeri mogu biti birati, a biti i gradonačelnici! Prva zemlja u Europskoj uniji u kojoj će 16-godišnjaci moći biti gradonačelnik

Usvajanjem novog izbornog zakonodavstva, kandidati koji imaju najmanje 16 godina mogu biti izabrani za gradonačelnike na Malti.

I tinejdžeri mogu biti birati, a biti i gradonačelnici! Prva zemlja u Europskoj uniji u kojoj će 16-godišnjaci moći biti gradonačelnik pexels-efrem-efre
20. 12. 2023

Malteški parlament jednoglasno su u ponedjeljak usvojili novi izborni zakon prema kojem za gradonačelnike mogu biti birani kandidati s navršenih 16 godina. Malta je tako postala prva članica EU-a u kojoj se maloljetnici mogu ne samo kandidirati za općinska vijeća na izborima, već i biti gradonačelnici, javlja njemačka novinska agencija dpa.

Zakon će stupiti na snagu nakon što bi ga malteški predsjednik George Vella trebao potpisati u narednim danima. Prema pisanju lista Times of Malta, južnoeuropska otočna država mogla bi dobiti svoje prve mlade gradonačelnike na sljedećim lokalnim izborima u lipnju sljedeće godine.

Prema malteškom zakonu, gradonačelnici postaju kandidati s najviše glasova na listi stranke koja je pobijedila na lokalnim izborima. Do sada su na lokalnim izborima u najmanjoj članici EU mogli glasovati i kandidirati se najmanje 16-godišnjaci, ali nisu smjeli preuzeti dužnost gradonačelnika, čak ni ako su dobili najviše glasova. Razlog tome bile su prije svega zakonske prepreke koje su sada uklonjene. Malta je 2014. dala pravo glasa na lokalnim izborima 16-godišnjacima, a četiri godine kasnije malteški parlament odlučio je sniziti dobnu granicu za glasanje na nacionalnim izborima na 16. Ova promjena uključuje i izbore za Europski parlament. Međutim, državljani Malte i dalje moraju imati najmanje 18 godina da bi se kandidirali na izborima na nacionalnoj razini.

Novi zakon izazvao je različite reakcije na Malti kada je uveden u listopadu. Nekoliko načelnika usprotivilo se promjeni zakonske regulative, smatrajući da 16-godišnjaci i 17-godišnjaci nemaju dovoljno životnog iskustva da bi obnašali najvišu funkciju u općini. U međuvremenu su pobornici novog zakona istaknuli da bi mladi načelnici svojom inicijativom mogli revitalizirati općinska vijeća.

U Hrvatskoj, i na lokalnoj i na nacionalnoj razini, pravo glasa ima svatko tko na dan glasovanja ima najmanje 18 godina i biti biran, hrvatski je državljanin ili državljanin drugih država članica Europske unije koji ima stalno ili privremeno boravište u Hrvatskoj.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.