COVID-19 će se u školama širiti brže nego što se pretpostavljalo, upozorava izvještaj

Američko zdravstveno tijelo ističe rizike ponovnog otvaranja škola nakon izbijanja broja novozaraženih u državi Georgia i u Gruziji

COVID-19 će se u školama širiti brže nego što se pretpostavljalo, upozorava izvještaj Unsplash
6. 8. 2020

Koronavirus se može lakše prenijeti u školskim i ljetnim kampovima nego što se prije smatralo, zaključeno je nakon pojave novih detalja epidemije u američkoj državi Georgija i u Izraelu, koji su podvukli rizike ponovnog otvaranja škole.

Izvještaj američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) o izbijanju bolesti u ljetnom kampu u Gruziji sugerira da djeca - čak i asimptomatski slučajevi - mogu igrati važnu ulogu u prenošenju Covid-19 na zajednicu.

Tvrdnja je u suprotnosti s brojnim ranijim istraživanjima u kojima se činilo da je postojan konsenzus da djeca rijetko prenose virus među sobom ili drugim ljudima.

Ovog tjedna 260 zaposlenika u jednom od najvećih gruzijskih školskih okruga bilo je zabranjeno da uđu u svoje škole kako bi planirali ponovno otvaranje jer su ili imali virus ili su bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Otkriće dolazi nakon službenog izvješća o onome što se činilo kao događaj "super širenja", također u Gruziji, gdje je također zaraženo više od 200 tinejdžera koji su sudjelovali u noćnom ljetnom kampu YMCA.

Iako se kamp, ​​u kojem je bilo preko 600 mladih, pridržavao sanitarnih pravila, uključujući osoblje koje je nosilo maske, kamperi nisu bili potrebni, a lokalni zdravstveni dužnosnici rekli su da "relativno velike" skupine djece u dobi od šest do 19 godina spavaju u komunalnim kabinama.

Prema izvještaju zdravstvenih službenika Georgije i CDC-a, izbijanje se dogodilo krajem lipnja i identificirano je nakon što je nekoliko tinejdžera razvilo simptome. Nakon testiranja 344 polaznika, otkriveno je da ih je 260 pozitivno.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.