Koja je svrha WHO-a i zašto je Trump odlučio "zavrnuti pipu"?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) osnovana je kao globalno zdravstveno tijelo UN-a 1948. nakon Drugog svjetskog rata s mandatom promicanja globalnog zdravlja, zaštite od zaraznih bolesti i služenja ugroženima. Inspirirale su ga međunarodne sanitarne konferencije 19. stoljeća osnovane za borbu protiv zaraznih bolesti poput kolere, žute groznice i kuge.

Koja je svrha WHO-a i zašto je Trump odlučio "zavrnuti pipu"? Pixabay
16. 4. 2020

Kakva je nadležnost Svjetske zdravstvene organizacije?
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) osnovana je kao globalno zdravstveno tijelo UN-a 1948. nakon Drugog svjetskog rata s mandatom promicanja globalnog zdravlja, zaštite od zaraznih bolesti i služenja ugroženima. Inspirirale su ga međunarodne sanitarne konferencije 19. stoljeća osnovane za borbu protiv zaraznih bolesti poput kolere, žute groznice i kuge.

Što to znači?
U praksi, slabo financirani Svjetski zdravstveni ured djeluje kao zaštitna kuća za istrage, podatke i tehničke preporuke o novonastalim prijetnjama bolesti kao što su koronavirus i ebola. Također podupire iskorjenjivanje postojećih bolesti kao što su malarija i polio i promiče globalno javno zdravlje.

Iako je njegova uloga poznata pod okriljem proučavanja nastanka bolesti u razvijenom svijetu sa otpornijim zdravstvenim sustavima, njegova praktična uključenost je daleko izraženija na globalnom jugu, gdje se radi na proširenju osnovne zdravstvene zaštite, podržanju cijepljenja i održavanju slabih i često stresnih zdravstveni sustava kroz programe hitne pomoći. Njezin je proračun za 2018. godinu iznosio 4,8 milijardi dolara, što je postalo 5,7 milijardi dolara kada su uvrštene i izvanredne situacije.

Zašto je WHO pod vatrom Trumpa?
Trump je predstavljanje zamrzavanja američkog financiranja predstavio WHO-u kao izravni odgovor na ono što tvrdi da je njegova spora reakcija na podizanje uzbune zbog globalne prijetnje od koronavirusa i "usredotočenosti na Kinu" u svom odgovoru. Ali financiranje organizacije već se pokazalo 7. veljače, kada je njegova administracija predložila smanjenje američkog doprinosa, oko 400 milijuna dolara godišnje, za pola, kao dio smanjenja od 3 milijarde dolara na globalno financiranje zdravstva u SAD-u.

WHO, kojoj SAD teoretski doprinosi otprilike 10-15% svog budžeta kao svog najvećeg doprinositelja, apelira za dodatnih 1 milijardu dolara kako bi se pomoglo u borbi protiv koronavirusa.

Navodi Trumpa i njegovih pristaša da je WHO sporo upozoravala na rizik od prijenosa s čovjeka na čovjeka i da nije uspjela rano preispitati kinesku transparentnost, uglavnom ne potkrepljuju dokazi. Tehničke smjernice WHO-a izdane početkom siječnja upozorile su na rizik od prijenosa s čovjeka na čovjeka, a organizacija je koronavirus proglasila javno zdravstvenim izvanrednim stanjem od međunarodnog značaja dan prije nego što je Trump objavio svoju djelomičnu zabranu letova iz Kine.

Umjesto toga, čini se da Trump slijedi poznatu mantru: pronalaženje drugih za krivicu zbog vlastitog postupanja s izbijanjem koronavirusa, što je uključivalo i nazivanje "kineskim virusom", optuživši prethodnu Obaminu administraciju i ciljajući na vladine guvernere.

Kako se uspješnost WHO-a u koronavirusnoj krizi uspoređuje s izbijanjem ebole 2014-15?
WHO, pod tadašnjom generalnom direktoricom Margaret Chan, bila je napadnuta sa svih strana jer je tako sporo reagirala na epidemiju ebole koja je započela u zabačenom šumovitom dijelu Gvineje, gdje granice sa Sierrom Leoneom i Liberijom gotovo nisu postojale. 

Loša i kasna reakcija WHO-a bila je ozbiljna i narušila je vjerodostojnost organizacije. Američki kritičari sugerirali su njegovo ukidanje i osnivanje novog globalnog tijela za javno zdravstvo, iako se ideja nije provukla i predsjednik Obama nije ju podržao. Neovisno izvješće koje je naručila Chan kaže da su sredstva WHO-a neadekvatna i da vlade godinama nisu povećavale svoj doprinos. Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, sadašnji generalni direktor i svi drugi kandidati za ulogu nakon što se Chan odustala, obvezali su se da će reformirati njegovo upravljanje i financiranje.

Većina zdravstvenih stručnjaka slaže se da je organizacija pod Tedrosom postigla puno bolji učinak od koronavirusa.

Koliki će utjecaj imati smanjenje financiranja od strane SAD-a?
Iako je obustava financiranja od strane SAD-a na 60-90 dana relativno mala -  potencijal za opće povlačenje SAD-a iz globalnog zdravstvenog financiranja pod okriljem ove najave bio bi vrlo ozbiljan i osjećao bi se najdublje na mjestima koja trebaju najveću podršku.

Još prije Trumpove najave, organizacija je gledala potencijalne rezove na već nedovoljno financirano programiranje. Ovakvi utjecaji mogli bi se osjetiti u programima koji su već komplicirani koronavirusom, poput cijepljenja protiv zaraznih bolesti i u izgradnji sustava ranog upozoravanja i otpornosti na suzbijanje bolesti poput ebole u afričkim zemljama.

Devi Sridhar, predsjedateljica globalnog javnog zdravlja na Sveučilištu u Edinburghu, nazvao je Trumpovu odluku krajnje problematičnom, napomenuvši da WHO predlaže napore da pomogne zemljama u razvoju u borbi protiv širenja Covid-19. "Ovo je agencija koja traži druge zemlje i predlaže napore da zaustavi pandemiju. To je najvažniji period kada im treba više financiranja, a ne manje ”, rekla je.

Koji su drugi utjecaji?
Trumpov napad na pouzdanost podataka WHO-a i sustava ranog upozoravanja, u potrazi za vlastitim planom protiv Kine, prijeti njezinoj čelnoj ulozi. Iako je globalna zdravstvena diplomacija balansirajući akt kada se radi o zemljama poput Kine, koje imaju lošu evidenciju o slobodi govora, transparentnosti i ljudskim pravima, informacije koje zdravstvena služba pruža WHO-u osmišljene su tako da budu znanstveno i klinički korisne u kontroli širenja bolesti.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.