Stožer na aparatima zbog Sinčića: - U gradu gdje mi vladamo djeca neće biti pokusni kunići i neće nositi maske, čak ni u školi. Zaslužili su normalno djetinjsto i ne trebaju psihijatre i sulude mjere

Medvjedi su im veća opasnost od SARS-CoV-2! Hrvatska pod maskama, Čabar je, kao i veliki dio SAD-a, kao cijeli Novi Zeland, Švedska, Butan, Izrael... udlučio  ukinuti maske! Evo što je Ivan Vilibor Sinčić poručio što su njegova stranka i njegov gradonačelnik u Čabru odlučili za prvi dan škole: - Nastava u Čabru biti će potpuno normalna. Poznato je da je sve veći broj djece pritisnute mjerama depresivno, da mnogi posjećuju psihijatre, a da su neki pokušali i samoubojstvo. U gradu gdje su stanovnici nama dali povjerenje djeca neće biti pokusni kunići.
Osobno sam pripremio poklone za djecu i veselim se da će u novu godinu krenuti nasmijani. ♡
Nacionalni Stožer ako će imati pitanja i primjedbe, dostupni smo.

Maske u Čabru pale! Beroš/Božinović/Capak na aparatima! Gorani maske ne nose! I dok je cijela Hrvatska pod maskama, u Čabru odlučili stopirati teror s maskama nad građanima

Gorani maske ne nose već nekoliko mjeseci, a i primopredaja vlasti između starih SDP-ovaca i novih Živozidaša obilježena je sukobom s maskama. S jedna strane stola trojka iz nove vlasti bila je bez maski, a ekipa na odlasku pridržavala se "Capak/Beroš/Božinović" mjera. Ukida se obavezno nošenje maski, jer nema oboljelih od zime, na ogromnih 280 četvornih kilometara živi jedva nešto više od 3000 žitelja, a do sada nisu zabilježili ni jedan smrtni slučaj... Sve su to razlozi zašto se Antonio Dražović,  mlađahni gradonačelnik odlučio na takav potez. On je i novi načelnik mjesnog Stožera civilne zaštite i prema njegovim procjenama ne postoje razlozi da se na tako velikom teritoriju i u tako povoljnoj epidemiološkoj situaciji primjenjuju isti propisi kao i u velikim i gusto naseljenim područjima s nešto nepovoljnijom epidemiološkom situacijom. Odluku je gradonačelnik već pripremio, a sljedećeg će je tjedna objaviti i u Narodnim novinama. Ne brine ga kako će reagirati Nacionalni stožer Civilne zaštite i njegov šef Božinović, jer naprosto nema smisla takva mjera u slabo naseljenom Čabru, koji je druga najveća općina u Primorsko-goranskoj županiji i gdje su im danas puno veća ugroza medvjedi, kojih je sve više, a stanovnika je sve manje. Sukob politika Živog zida i SDP-a dugog je datuma, a prilikom pruzimanja vlasti pred mjesec dana, to je i (ne)nošenjm maski pokazano na simboličan način. Sve to nije prošlo ni mimo radara Ivana Vilibora Sinčića, predsjednika Živog zida koji je izjavio: - Nakon preuzimanja vlasti, Antonio je postao i šef Stožera civilne zaštite, čime je teror s maskama nad građanima završio. Idemo dalje. Medvjedi su im veća opasnost od SARS-CoV-2!

Stožer na aparatima zbog Sinčića: - U gradu gdje mi vladamo djeca neće biti pokusni kunići i neće nositi maske, čak ni u školi. Zaslužili su normalno djetinjsto i ne trebaju psihijatre i sulude mjere Igor Stažić
3. 9. 2021

Ostaje da se vidi kako će reagirati nacionalni Stožer civilne zaštite koji ima mogućnosti poništiti odluku lokalnog stožera Antonio Dražović koji inzistira da se svaka sredina, grad i regija tretira prema specifičnoj epidemiološkoj situaciji. Prema njemu, ona je od kraja zime pod apsolutnom kontrolom. Nemaju već nekoliko mjeseci ni jedan jedini slučaj zaraze, od početka pandemije nitko od Čabrana nije umro od posljedica pandemije. Novi gradonačelnik ove površinom ogromne sredine, no stanovnicima iznimno slabo naseljene smatra kako naprosto ne postoje razlozi nošenja maske i kako je situacija u Čabru i bolja nego što je u Izraelu i Novom Zelendu gdje nošenje maski nije obavezno već nekoliko mjeseci. Za sada Davor Božinović, šef Civilnog stožera nije reagirao i prešutno je prolazio zajedno sa svojom ekipom preko činjenice da Gorani ignoriraju odluku o obaveznom nošenju maski u zatvorenim prostorima. Od sljedećeg tjedna susrest će se i s potpisanom odlukom šefa lokalnog stožera koji je odlučio da nema smisla u posve sigurnoj sredini nametati maske građanima. Ovakvu odluku pripremaju i brojne druge sredine, čak i države, a za srpanj se najavljivala i odluka hrvatskog Stožera o prestanku odluke o nošenju maski. Tim prije, jer je i ona od nedavno na spisku "zelenih", sigurnih sredina po pitanju epidemiološke situacije.

Kako je to širom svijeta i što o svemu misli WHO?

Israel je postao prva država na svijetu koja se u travnju proglasila slobodnom za COVID-19. Vlada je također uklonila obvezno pravilo maske za lice. Registrirala je 8,39,000 slučajeva COVID-19 i 6,392 smrtnih slučajeva. zemlje poput Kine, Izraela, Novog Zelanda, Butana, SAD-a i Havajskog otoka u SAD-u sada su bez maski. SAD se još uvijek bori protiv pandemije, ali je uklonio obvezno pravilo maske za lice za one koji su potpuno cijepljeni. Butan je postao bez maski nakon što je u samo dva tjedna uspješno cijepio 90% svoje populacije. Prema WHO-u, od 3. siječnja 2020. do 28. svibnja 2021. zabilježen je 1 smrtni slučaj i 1.491 potvrđen slučaj.

Smjernice SAD-a Covid-19: Potpuno cijepljenim osobama ne trebaju maske vani

Ukupni ukupni broj slučajeva COVID-19 do sada iznosi 164,6 milijuna i 3,41 milijuna smrtnih slučajeva. Sjedinjene Države s najvećim brojem slučajeva i dalje su najviše pogođene zemlje, slijede Indija s 25.496.330 slučajeva i Brazil s 15.812.055 slučajeva.


Dok se Indija još uvijek bori s drugim valom koronavirusa, neke su zemlje već pobijedile u ratu protiv nove pandemije, a neke su na rubu pobjede u ratu.


To su zemlje koje su uspješno suzbile novu pandemiju i sada su bez maski

Izrael je prva zemlja koja je uklonila obvezno pravilo maske za lice jer se u travnju proglasio bez COVID-a. Izraelsko 70% stanovništva je cijepljeno. Zemlja nije izvijestila o novim slučajevima COVID-19 od 24. travnja jer su mjere zaključavanja obuzdale infekciju. Izrael je ukupno zabilježio 8,39,000 slučajeva COVID-19 i 6,392 smrtnih slučajeva.

Iako zemlja dijeli svoje granice s Indijom i Kinom, Butan nikada nije pogođen pandemijom. Butan je bio jedna od zemalja koje su najbrže cijepile, jer je cijepio 90% svog stanovništva u samo dva tjedna. Butan je također jedna od prvih zemalja koja je proglašena bez maski i bez COVID-a bez stvarnog zaključavanja. Zemlja je prijavila 1.309 slučajeva COVID-19 i samo 1 smrtni slučaj.

Premijerka države Jacinda Ardern primila je pohvale iz cijelog svijeta zbog brzog odgovora na pandemiju i tako brzo od zemlje stvorila COVID i masku. Zemlja je prijavila samo 2.658 slučajeva COVID-19 i 26 smrtnih slučajeva.

Zemlja u kojoj je započela ova pandemija sada je nacija bez maski. Kina je bila jedna od najteže pogođenih zemalja u početnim danima, ali vlada je suzbila situaciju strogim blokadama. Kina je prijavila 90.908 slučajeva COVID-19 i 4.636 smrtnih slučajeva.

 

Guverner DeSantis na Floridi je još pred više od mjesec i pol dana ukinio maske, a slično su potom uradili u brojnim američkim sredinama. U Švedskoj maske nikad nisu ni bile posebno zakonom propisane. Izrael, gdje je potpuno cijepljeno 56 posto stanovništva, prije mjesec dana je ukinuo obavezno nošenje maske na otvorenom. Što se tiče europskih zemalja, najbliže je ukidanju obaveze nošenja maske bila Velika Britanija, gdje je u potpunosti cijepljeno 32 posto stanovništva. Prema planu otvaranja, obavezno nošenje maske u zatvorenom na Otoku trebalo je bi biti ukinuto 21. lipnja (osim u javnom prijevozu), no kako je u međuvremenu došlo do naglog rasta broja oboljelih zbog širenja indijske varijante koronavirusa takom što se nije dogodilo.

U Italiji za koji dan namjeravaju ukinuti obavezu nošenja maske na otvorenom, dok će one tijekom ljeta i dalje biti obavezne u većini zatvorenih prostora. U Italiji je dosad prvu dozu cjepiva primilo 34 posto, a potpuno je cijepljeno 16 posto stanovništva.

Američki CDC izdao je preporuku prema kojoj maske nisu obavezne ni u zatvorenom prostoru za cijepljene osobe. No, u SAD-u je cijepljen veliki udio populacije te se ovom mjerom pokušava motivirati i ostale na cijepljenje - rekao je Branko Kolarić, član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH.

Od početka širenja korona virusa stav Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) bio je jasan. Dvije grupe osoba trebaju nositi maske – oni koji su bolesni i pokazuju simptome i oni koji se brinu za osobe koje su zaražene ili se sumnja da su zaražene.

„Nošenje medicinske maske jedno je od preventivnih mjera koje mogu smanjiti širenje određenih respiratornih bolesti, uključujući Covid-19. Međutim, upotreba samo maski nedovoljna je da osigura adekvatan nivo zaštite, te bi i druge mjere također trebale biti usvojene.

 

Neki pak tvrde da bi sveprisutna maska, kao vrlo vizualni podsjetnik na opasnosti od virusa, zapravo mogla djelovati kao "pomaganje u ponašanju" vama i drugima za sveukupnu bolju osobnu higijenu, piše BBC.

"Staviti masku svaki dan prije nego što izađete je poput rituala, poput stavljanja uniforme, a u ritualnom ponašanju smatrate da morate živjeti prema onome što uniforma predstavlja, a to je više higijensko ponašanje poput dodirivanja lica ili izbjegavanje prenapučenih mjesta i socijalnog distanciranja", rekao je Donald Low, profesor ekonomije ponašanja na Sveučilištu za znanost i tehnologiju u Hong Kongu.

Osim ovoga, tu je i bojazan da će ljudi možda više puta koristiti maske – što je nehigijenski – koristiti maske koje se prodaju na crnom tržištu, ili nositi ručno rađene maske, koje bi mogle biti lošije kvalitete ili čak beskorisne.

Pa sad vi ne nosite maske, u Japanu, Koreji, Kini... i 3 x manje zaraženih samo zbog toga što nose maske
 Zapadne zemlje imaju veće stope infekcija COVID-19 u usporedbi s azijskim zemljama i zbog averzije prema nošenju maski. Japan ima najjaču kulturu nošenja maski na svijetu i jednu od najnižih stopa zaraze COVID-19. Vrlo slično je i u ostalom azijskom svijetu, a infografika najbolje pokazuje zašto Azijati i tri puta bolje prolaze s infekcijom SARS-CoV-2 nego Europljani i zapadna civilizacija.

https://www.maskssavelives.org/?fbclid=IwAR0um-4TEE-eVtMPkwBKTUrWl50HvCEeYBZUYhcB6B_7wkle27sJCXvDhCs 

(infografika je s kraja travnja mjeseca, od tada su i podaci)

Unatoč velikoj japanskoj starijoj populaciji i ranoj infekciji, stopa zaraze i smrtnosti jedna je od najnižih na svijetu. Vodeći razlog tome je jaka japanska kultura nošenja maski koja snižava viralnost COVID-19 na nivo kojim se može upravljati. U nas se preporuča nošenje maski, no do sada, osim Čabrana bilo je trenutaka kad ih i Istarska i Međimurska županija nisu nametale nameću. Slično je bilo i u Austriji, Švedskoj, a i u Italiji i Sloveniji koje ih ponovo uvode na sve više mjesta. Od europskih država prva je bila Češka i to još u ožujku koja je naredila obavezno nošenje maski na javnim mjestima, pa tako i na nudističkim plažama. Potrebno je univerzalno nošenje maski kako bismo smanjili zaraze od COVID-19.

 

Infografika: https://www.maskssavelives.org/?fbclid=IwAR0um-4TEE-eVtMPkwBKTUrWl50HvCEeYBZUYhcB6B_7wkle27sJCXvDhCs

I dok su azijske zemlje vrlo disciplinirane, kad je riječ o nošenju maski, u zapadnom svijetu teško je ljude na tako što natjerati. Prva je tako reagirala Češka koja još 18. ožujka donijela odluku o obveznom nošenju maski na javnim mjestima. Ovisno od države do države, maske su obavezne ili nisu, a ima i onih koji ih čak deklariraju "niš koristima". Mnoge europske zemlje zbog povećanja broja novozaraženih uvode strože mjere, a za nenošenje maske propisane su visoke novčane kazne. U Parizu je tako uvedeno obvezno nošenje maski na svim javnim površinama, otvorenim i zatvorenim. Kazna za nenošenje je 135 eura. Slično je sad i u Velikoj Britaniji, no bezbroj je primjera nepridržavanja ovih uredbi. Sredinom srpnja i u nas je proširena obaveza nošenja maski. - Maske se moraju nositi u poštama, bankama i svim drugim institucijama gdje se pružaju usluge građanima, šaltersko poslovanje, svuda gdje ljudi dolaze u bliski kontakt i gdje ljudi stoje u redu. Isto vrijedi i za uslužne djelatnosti s kontaktom, frizeri, pedikeri... Prije je to bila preporuka, sada je to odluka - rekao je Capak. Ipak, u nas postoji puno izuzeća, a HZZO je napisao izuzeća i naveto tko nije obavezan nositi masku:

djeca u dobi do 2 godine
djeca predškolske dobi nakon navršene druge godine ako dijete, usprkos nastojanju roditelja/staratelja da nosi masku, pruža otpor nošenju maske ili se ne može suzdržati od dodirivanja maske i lica (pojedinoj djeci maska smeta te osjećaju neotklonjivu potrebu da namještaju masku i dodiruju lice, čime se povećavaju izgledi za unos virusa kroz usta, nos ili oči).

djeca u dobi nakon navršene druge godine pa do nižih razreda osnovne škole mogu nositi masku samo u aktivnostima koje su vremenski ograničene (aktivnosti koje traju najviše sat ili dva) i kada su pod neprestanim nadzorom roditelja/staratelja (primjerice kod vožnje u javnom prijevozu, u zdravstvenoj ustanovi  ili kod odlaska u trgovinu iako se roditeljima preporučuje da djecu vode u trgovine samo ako je to krajnje nužno)

osobe s određenim oblicima invaliditeta kao što su: određena oštećenja mentalnog zdravlja uključujući teškoće iz autističnog spektra ako osobe pružaju otpor ili ne podnose masku na licu, osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima zbog možebitnih teškoća disanja ili nemogućnosti da skinu masku bez pomoći druge osobe
osobe koje trebaju prenijeti informaciju osobi s oštećenim sluhom, uključujući prevoditelje za gluhoslijepe osobe i druge osobe u pratnji, u situaciji kada poruku osobi s oštećenim sluhom ne mogu napisati ili prenijeti znakovnim jezikom, već isključivo čitanjem s lica i usana. U međuvremenu Capak i društvo dozvolili su lokalnim stožerima da reguliraju ovu problematiku i dvije županije su ukinule obvezu nošenja. U Istri i Međimurju nisu obavezne. Nisu ni u Švedskoj, koja indikativno, trenutno ima dobru epidemiološku situaciju.

Ovu skandinavsku državu slijedile su i neke europske zemlje, pa i nama susjedne. Prvo su u Sloveniji, u Austriji i u Italiji dobili preporuke o kretanju u škole bez maski, odnosno da ih se nosi samo pri ulazu i izlazu iz škole, te na hodnicima. Ipak, Slovenija je odmah na početku nastave, zbog loše epidemiološke slike, odlučila maske staviti kao obavezu.

Slično se dogodilo i Austriji. Nakon tjedan dana nastave bez maski, one su opet obavezne. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i mnoge druge zdravstvene organizacije u svojim preporukama ne preporučuju upotrebu medicinskih maski, navodeći da svakodnevno nošenje nemaju značajan učinak. Umjesto toga, organizacije predlažu da se maske prepuste liječnicima koji su na čelu borbe protiv epidemije.

ŠTO MASKE DONOSE

Smanjenje širenja virusa od zaraženih osoba.

Maska zarobljava čestice virusa iznutra

Sprječava da virusne čestice ostanu u zraku

Štite druge

Smanjuju nove infekcije od strane neinficiranih osoba

Maska sprječava udisanje čestica virusa u zraku


Ograničava kontakt licem u lice

Maska postavlja fizičku barijeru između potencijalno kontaminiranih ruku i prolaza u pluća

Ukratko kažu istraživači: - Moramo povećati puteve smanjenja zaraze potičući univerzalni protokol nošenja maski u borbi protiv COVID-19.

Novo istraživanje pokazalo je da maske štite od nove vrste koronavirusa učinkovitije nego što se prethodno mislilo. U svom radu, istraživači su testirali mogu li medicinske maske ometati nabijeni COVID-19 sa ili bez simptoma infekcije drugih.

Da bi to učinili, znanstvenici su u kavez pored kaveza sa zdravim životinjama smjestili hrčke umjetno zaražene novom vrstom koronavirusa. Između stanica upotrijebljen je netkani filter koji se koristi u proizvodnji medicinskih maski.

Rad je pokazao da se pri korištenju maski beskontaktni prijenos virusa može smanjiti za više od 60%.

U slučajevima kad se nisu koristile maske, dvije trećine zdravih hrčaka zarazilo se u roku od tjedan dana. Stopa infekcije pala je na nešto više od 15% kada su znanstvenici filter stavili u kavez sa zaraženim životinjama, a oko 35% kada je filter bio u kavezu sa zdravim životinjama.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.