Čelnici EU-a traže raspodjelu 10 milijuna doza cjepiva “u duhu solidarnosti”

BioNTech/Pfizer će u drugom tromjesečju isporučiti deset milijuna doza cjepiva koje su inače bile predviđene za isporuku u drugoj polovici godine. S tim dodatnim dozama mogla bi se donekle ublažiti neravnoteža u raspodjeli cjepiva među državama članicama do koje je došlo zbog problema s AstraZenecom, koja će u prvoj polovici godine isporučiti samo trećinu od obećanih doza.

Čelnici EU-a traže raspodjelu 10 milijuna doza cjepiva “u duhu solidarnosti” Unsplash
29. 3. 2021

Čelnici država članica EU-a pozvali su u četvrtak da se dodatnih deset milijuna doza BioNTech/Pfizerova cjepiva podijeli među državama članicama “u duhu solidarnosti”.

U zajedničkoj izjavi usvojenoj na završetku virtualnog samita, europski su čelnici zatražili od veleposlanika pri EU-u da riješe pitanje raspodjele deset milijuna doza.

Potvrđujemo načelo raspodjele cjepiva razmjerno broju stanovnika. Pozivamo Odbor stalnih predstavnika da se pozabavi pitanjem raspodjele deset milijuna doza BioNTech/Pfizerova cjepiva u drugom tromjesečju 2021. u duhu solidarnosti”, navodi se u izjavi čelnika EU-a. Oni su u četvrtak navečer završili svoj virtualni sastanak na vrhu koji je prvotno trebao trajati dva dana, četvrtak i petak.

BioNTech/Pfizer će u drugom tromjesečju isporučiti deset milijuna doza cjepiva koje su inače bile predviđene za isporuku u drugoj polovici godine.

S tim dodatnim dozama mogla bi se donekle ublažiti neravnoteža u raspodjeli cjepiva među državama članicama do koje je došlo zbog problema s AstraZenecom, koja će u prvoj polovici godine isporučiti samo trećinu od obećanih doza.

Time su one zemlje koje su najviše naručile od AstraZenece, među kojima je i Hrvatska, ostale najviše zakinute, jer su računajući na AstraZenecino cjepivo, odustale od količine doza drugih proizvođača koju su mogle naručiti u količini sukladno udjelu svoga stanovništva u ukupnoj populaciji u EU-u.

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je preko Twittera da je “stav Hrvatske da se deset milijuna doza rasporedi u duhu solidarnosti kako bi one zemlje koje su trebale dobiti više doza od AstraZenece primile više Pfizerova cjepiva i time kompenzirale nedostatak koji se nije mogao predvidjeti zbog sporije proizvodnje i distribucije AstraZenece”.

Čelnici EU-a istaknuli su da ubrzanje proizvodnje, distribucije i kampanje cjepiva ostaju ključni za prevladavanje krize.

Poručili su da je epidemiološka situacija i dalje ozbiljna, ponajprije zbog pojave novih sojeva te da se ograničenja uvedena radi suzbijanja zaraze trebaju zadržati. Istodobno, trebaju početi pripreme za zajednički pristup u postupnom ukidanju tih ograničenja kada to epidemiološka situacija dopusti.

Izvor: Hina

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.