Potpisan treći ugovor za nabavu potencijalnog cjepiva protiv covida-19

"Budući da se koronavirus i dalje zabrinjavajuće širi Europom, važno je da pronađemo cjepivo i to brzo. Drago mi je što smo s poduzećem Johnson & Johnson uspjeli postići dogovor o kupnji cjepiva za 200 milijuna ljudi", izjavila je u četvrtak šefica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Potpisan treći ugovor za nabavu potencijalnog cjepiva protiv covida-19 Unsplash
9. 10. 2020

Europska komisija odobrila je u četvrtak ugovor o nabavi potencijalnog cjepiva protiv covida-19 s farmaceutskom tvrtkom Janssen Pharmaceutica NV koje je dio grupe poduzeća Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson.

Budući da se koronavirus i dalje zabrinjavajuće širi Europom, važno je da pronađemo cjepivo i to brzo. Drago mi je što smo s poduzećem Johnson & Johnson uspjeli postići dogovor o kupnji cjepiva za 200 milijuna ljudi. To će biti naš treći ugovor s nekim farmaceutskim poduzećem. Građanima EU-a želimo osigurati sigurno i učinkovito cjepivo čim bude pronađeno”, izjavila je tim povodom predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je da je osiguravanje sigurnog i učinkovitog cjepiva temelj Europske strategije za cjepiva. “Danas smo postigli treći sporazum o nabavi cjepiva i tako povećali portfelj kandidata za cjepiva, a time i šansu da pronađemo djelotvoran lijek protiv tog virusa. Sporazuma će biti još, a mi nastavljamo potragu za uspješnim i sigurnim cjepivom kako bismo suzbili ovu smrtonosnu pandemiju”, poručila je Kyriakides.

Danas potpisani ugovor s tvrtkom Janssen Pharmaceutica NV omogućuje državama članicama da, nakon što se pokaže da je cjepivo sigurno i učinkovito protiv bolesti covid-19, kupe cjepivo za 200 milijuna ljudi. Osim toga, ugovor im pruža mogućnost i da kupe dodatno cjepivo za još 200 milijuna ljudi. Države članice također mogu odlučiti donirati to cjepivo zemljama s nižim ili srednjim dohotkom ili ga preusmjeriti u druge europske zemlje.

To je veći treći ugovor o nabavi potencijalnog cjepiva koji je Komisija je potpisala. Ranije su potpisani ugovori s tvrtkama AstraZeneca i Sanofi-GSK, a obavljeni su i uspješni preliminarni razgovori s poduzećima CureVac, BioNTech-Pfizer i Moderna.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.