I "crna" Belgija popušta s mjerama i to oprezno, dozvoljen samo rad trgovina i dalje na snazi policijski sat

Drakonske mjere u Belgiji imaju efekta, bar minimalnih. Od 1. prosinca 2020. godine belgijska vlast će dopustiti nakon gotovo mjesec dana lockdowna rad svim prodavaonicama trgovačke robe. Sve ostale mjere, uključujući policijski sat na cjelokupnome državnom području, ostaju i dalje na snazi. Belgija je posebice zanimljiva, jer osim što ima(la) najtežu situaciju s pandemijom poznata je i po principu lutanja u donošenju mjera. Svako malo ih mijenja i ide iz krajnosti u krajnost . Tako su 1. listopada kazali kako su mjere pretjerane, kako su maske nepotrebne i kako valja s njima liberalnije. Rezultati su im bili poražavajući i stoga su ni mjesec dana kasnije uveli potpuni lockdown, graniran i s policijskim satom. Bez obzira što su im podaci posljednjih tjedana bolji, još uvijek se ne usuđuju učiniti nešto više od otvaranja dućana.

I "crna" Belgija popušta s mjerama i to oprezno, dozvoljen samo rad trgovina i dalje na snazi policijski sat Alexander De Croo fb
28. 11. 2020

 - „Stanje je povoljnije te smo uspjeli preokrenuti veoma opasan trend, ali na redu je nastavak započetih napora. Unatoč tome što je manje dramatično, stanje je i dalje veoma opasno. Najnoviji podatci pokazuju kako je kretanje virusa još uvijek previše rašireno te smo stoga u stanju pripavnosti. Ne budemo li sada oprezni, ugrozit ćemo sve dosadašnje napore i postignuća“, izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Vlade Kraljevine Belgije Alexander De Croo.

U skladu s time, sve prodavaonice trgovačke robe moći će se ponovno otvoriti u utorak 1. prosinca 2020. godine, ali kupovina iz zabave i razonode neće biti dopuštena jer će, kako je pojašnjeno, zadržavanje u prodajnim objektima biti moguće do najviše 30 minuta, a gradske vlasti morat će poduzeti zaštitne mjere kojima će se jamčiti sigurnost građana na ulicama.

Muzeji i javni bazeni također će se moći ponovno otvoriti, uz primjenu svih zaštitnih i zdravstvenih protokola.

 

„Ako prerano obustavimo mjere, brojke će ponovno početi rasti, što može dovesti do trećega vala, koji bi u tom slučaju mogao biti i veći od drugoga. Moramo proći zimu, a naš zajednički cilj mora biti smanjivanje broja zaraženih, a potom održavanje niske stope novozaraženih“, istaknuo je predsjednik Vlade Kraljevine Belgije Alexander De Croo.

 

Priopćio je kako daljnje ublažavanje mjera neće biti moguće prije sredine siječnja 2021. godine, što znači da će barovi, restorani i drugi ugostiteljski objekti ostati zatvoreni do najmanje 15. siječnja 2021. godine. Isto se odnosi i na uslužne i obrtničke djelatnosti, poput frizera, kozmetičara itd.

 

Policijski sat u Bruxellesu produžit će se do 15. prosinca 2020. godine jer je broj novozaraženih i dalje veoma visok i iznosi prosječno 400 novozaraženih dnevno.

 

Europski parlament ranije je ovoga tjedna donio odluku o tome da će se zastupnicima od 1. prosinca 2020. godine ponovno odobravati dnevne naknade za parlamentarne aktivnosti, no i dalje se preporučuje rad na daljinu. Za zaposlenike Europskoga parlamenta na snazi je uputa o potpunome (100 %) radu na daljinu, ali se dopušta boravak jednoga zaposlenika u radnim prostorijama do najviše 20 % ukupnoga radnoga vremena.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.