Nema ni psa na belgijskim ulicama! Izvanredno stanje i opća karantena sljedećih 45 dana. Bolnice ne znaju kud s pacijentima, liječnici na rubu snaga... Policijski sat

Ako mislite da je kod nas grozno, grdo se varate. Druga država po broju zaraženih u Europi doživjela kolaps. Policijski sat od 22.00 do 6.00. Sve prodavaonice, osim prodavaonica osnovnih živežnih namirnica, bit će zatvorene. Rad frizera i kozmetičara zabranjen, školski praznici produžuju se do 15. studenoga. Za sva poduzeća i javne ustanove rad na daljinu je obvezan. Na sprovodima će biti dopušteno najviše 15 nazočnih. Svi ugostiteljski objekti, barovi i restorani bit će zatvoreni...

Nema ni psa na belgijskim ulicama! Izvanredno stanje i opća karantena sljedećih 45 dana. Bolnice ne znaju kud s pacijentima, liječnici na rubu snaga... Policijski sat Marshall Rice/Pixabay
31. 10. 2020

Napisao: Borut Černelić

Foto: Marshall Rice/Pixabay

Vijeće za nacionalnu sigurnost Kraljevine Belgije jučer kasno navečer je donijelo odluku o uvođenju nove opće karantene na cjelokupnome državnom području koja počinje u nedjelju 1. studenoga 2020. godine i trajat će do nedjelje 13. prosinca 2020. godine. Razlog tomu su stalan porast broja slučajeva novozaraženih, broja prijema zaraženih i oboljelih u bolnice te broja smrtnih slučajeva, istaknuo je tijekom obraćanja javnosti predsjednik Vlade Kraljevine Belgije Alexander De Croo.

- „Naša je država u izvanrednome stanju. Pritisak je neizmjeran, što ste nesumnjivo vidjeli tijekom posljednjih dana. Trenutačno postoji samo jedna mogućnost, a to je da zajednički podupremo zdravstveni sustav koliko god je moguće. Moramo ograničiti fizičke kontakte te ponovno uspostavljamo opću karantenu sa samo jednim ciljem – osigurati da se naš zdravstveni sustav ne uruši“, pojasnio je predsjednik Vlade Kraljevine Belgije Alexander De Croo. Mjere stupaju na snagu u nedjelju 1. studenoga 2020. godine te od toga dana započinju ograničenja svih društvenih kontakata građana. Primanje kućnih posjeta više neće biti dopušteno, a građani će, zaključno do nedjelje 13. prosinca 2020. godine, imati pravo na izravan kontakt s najviše jednom osobom koja nije član njihova kućanstva. Kontakti na otvorenome i dalje će biti mogući s najviše četirima osobama, uz poštivanje svih zaštitnih mjera, nošenje zaštitnih maski za lice te obvezan razmak.

Sve prodavaonice, osim prodavaonica osnovnih živežnih namirnica, bit će zatvorene. Dostava proizvoda i preuzimanje hrane i dalje će biti mogući. Rad frizera, kozmetičara i svih drugih nemedicinskih zanimanja koja podrazumijevaju izravan kontakt bit će tijekom karantene zabranjen.

 Nadalje, jesenski školski praznici produžuju se do 15. studenoga 2020. godine, nakon čega će se učenici osnovnih škola te učenici prvih razreda srednjih škola moći postupno vraćati na nastavu. Učenici viših razreda srednjih škola nastavu će fizički u školama moći pratiti najviše 50 % vremena, a studenti će nastavu do kraja godine u cijelosti pratiti na daljinu. Za sva poduzeća i javne ustanove rad na daljinu je obvezan, a ako to nije moguće, obvezno je nošenje zaštitnih maski za lice i poštivanje obveznoga razmaka.

 Svi ugostiteljski objekti, barovi i restorani bit će zatvoreni. Hoteli mogu ostati otvoreni, ali hrana se mora posluživati u sobama. Na sprovodima će biti dopušteno najviše 15 nazočnih.

 

Policijski sat i dalje ostaje na snazi na cjelokupnome državnom području, bez iznimaka, svakoga dana u vremenu od 22.00 do 6.00.

 

„Znamo da pandemija bolesti COVID-19 donosi velike gospodarske štete, no građani moraju biti svjesni da moramo ponovno zaustaviti aktivnosti. Znajte da će Vlada Kraljevine Belgije učiniti sve da vas podrži. Ovo je trenutak solidarnosti i brige za ljude koji se bore i ovo ćemo stanje prevladati ako se budemo podržavali i ako budemo solidarni tijekom sljedećih četiri do šest tjedana“, izjavio je predsjednik Vlade Kraljevine Belgije Alexander De Croo.

 

„Ako brojke nastave rasti ovom brzinom, doći će vrijeme kad će se vrata intenzivne njege u bolnicama morati zatvoriti i u tom će trenutku zdravstveni radnici morati donijeti odluke koje ne žele donijeti. Molim vas, pustite nas da se pobrinemo jedni za druge“, izjavio je savezni ministar zdravstva Frank Vandenbroucke.

U skladu s prethodnimim najavama, Europski parlament do 30. studenoga 2020. godine radit će isključivo na daljinu, zastupnici u tom razdoblju neće imati pravo na dnevne naknade za rad, kao ni na podmirivanje putnih troškova. Uvedena su i ograničenja kretanja u poslovnim zgradama Europskoga parlamenta te će dnevno samo jedan član osoblja zastupnika moći boraviti u uredima. Ulasci i izlasci u poslovne zgrade bit će ograničeni na samo jedan ulaz, uz evidenciju svih ulaza i izlaza i nadzor nad kretanjem unutar objekata.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.