Policijski sat mjesec dana zbog Corone, zabranjeno napuštanje kuća bez iznimka, barovi i restorani zatvoreni... Belgija u stanju najviše pripravnosti

Odluka je to koju je rano večeras Belgijcima dramatično priopćio Alexander De Croo,predsjednik Vlade Kraljevine Belgije. Proglašeno je stanje najviše pripravnosti, tzv. 4. stupanj opasnosti. Broj novozaraženih raste svakodnevno i  belgijski su liječnici i bolnice pod velikim pritiskom. Premijer ja kazao kako je ovo "neravnopravna bitka s virusom SARS-CoV-2"

Policijski sat mjesec dana zbog Corone, zabranjeno napuštanje kuća bez iznimka, barovi i restorani zatvoreni... Belgija u stanju najviše pripravnosti Dimitris Vetsikas/Pixabay
16. 10. 2020

Kraljevina Belgija od danas, 16. listopada 2020. godine, znatno pooštrava mjere za sprečavanje širenja bolesti COVID-19 kako bi se zaustavio porast broja novih zaraza virusom SARS-CoV-2, prijema u bolnice i smrtnih slučajeva, najavio je tijekom izvanrednoga obraćanja građanima danas kasno poslijepodne predsjednik Vlade Kraljevine Belgije Alexander De Croo.

 Istaknuo je kako je Kraljevina Belgija u stanju najviše pripravnosti odnosno u tzv. četvrtome stupnju opasnosti, kako broj novozaraženih raste svakodnevno i veoma brzo te kako su belgijski liječnici i bolnice pod velikim pritiskom te u, kako je dodao, neravnopravnoj bitki s virusom SARS-CoV-2. Pojasnio je kako se današnje stanje razlikuje u odnosu na ono početkom ožujka i u travnju u tome što je virus sada veoma blizu te kako svatko poznaje nekoga tko je zaražen, tko je u karanteni ili tko je teško bolestan. Naglasio je kako "sljedećih nekoliko dana nećemo susretati dobre i obrabrujuće vijesti te kako će zbog toga svima biti dopušten svega jedan kontakt izvan vlastita kućanstva". Pojasnio je pritom kako će nastavak poslovnih i privatnih kontakata biti moguć u slučajevima kad je to nužno i ondje gdje je moguće, a na svim mjestima na kojima se neće moći osigurati primjerene mjere zaštite, obustavljat će se ili reorganizirati postojeće aktivnosti. Predsjednik Vlade Kraljevine Belgije Alexander De Croo najavio je i kako se od danas, 16. listopada 2020. godine, na razdoblje od sljedeća četiri tjedna uvode sljedeće mjere:

 

·         policijski sat na snazi je svakoga dana od ponoći do 5.00

·         tijekom policijskoga sata zabranjeno je napuštanje kuća i kretanje, bez iznimke, svim građanima

·         svi su ugostiteljski barovi i restorani u cijeloj državi zatvoreni

·         prodaja alkohola zabranjuje se poslije 20.00.

 

Nakon isteka roka od 28 dana procijenit će se novi sigurnosni uvjeti i potom odlučiti o daljnjim mjerama. Ovo su prvi podatci koji su prioćeni u današnjemu izvanrednome obraćanju javnosti predsjednika Vlade Kraljevine Belgije Alexandera De Crooa.

 Europski parlament ranije je ovoga tjedna najavio kako će se do 30. studenoga 2020. godine obustaviti rad uz fizičku prisutnost zaposlenika u svim parlamentarnim tijelima i službama, a predstojeća plenarna sjednica održat će se putem videoveze te se zastupnicima koji će biti fizički prisutni u Europskome parlamentu preporučuje da u vijećnici borave samo tijekom svojega izlaganja. Svim je zaposlenicima i osoblju, uključujući i akreditirane asistente, naloženo da rade 80posto vremena od kuće.

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.