Belgija u strogom lockdownu - na mjesec dana zatvaraju škole, trgovine, frizerske salone...

„Broj novozaraženih u Kraljevini Belgija naglo je porastao i upitno je koliko dugo bolnice mogu izdržati. Sličan razvoj stanja bilježi se i u drugim državama, koje također uvode strože mjere. Za nas je ovo bila teška odluka, ali sam uvjeren da bi bilo koja druga odluka bila još teža“, izjavio je danas predsjednik Vlade Kraljevine Belgije Alexander De Croo,

Belgija u strogom lockdownu - na mjesec dana zatvaraju škole, trgovine, frizerske salone... Brent Connelly /Pixabay
24. 3. 2021

Alexander De Croo, predsjednik Vlade Kraljevine Belgije na današnjoj je konferenciji za novinare u Bruxellesu objavio kako se započinje poduzimati niz dodatnih strogih mjera za suzbijanje daljnjega porasta broja novozaraženih virusom SARS-CoV-2. Počevši od ponedjeljka 29. ožujka 2021. godine, na ukupno četiri tjedna prekinuti nastava u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima, koji će prijeći na rad na daljinu, a ponovno će se zatvoriti i sve prodavaonice, osim prodavaonica osnovnih živežnih namirnica, te će se obustaviti rad svih uslužnih djelatnosti, poput frizera, pedikera, kozmetičara...

Broj novozaraženih naglo je porastao i upitno je koliko dugo bolnice mogu izdržati takve uvjete. Sličan razvoj stanja bilježi se i u drugim državama, koje također uvode strože mjere. Za nas je ovo bila teška odluka, ali sam uvjeren da bi bilo koja druga odluka bila još teža“, izjavio je predsjednik Vlade Kraljevine Belgije Alexander De Croo te dodao kako zbog povećanoga broja zaraženih virusom SARS-CoV-2 bolnice ponovno počinju odgađati velik broj različitih terapija, što nitko ne želi, te kako je stoga donesena odluka o tzv. uskrsnoj stanci od četiri tjedna.

Nadalje, građani će se moći sastajati na otvorenome samo u skupinama od najviše četvero. I dalje će biti obvezan rad na daljinu, a najavljuju se i dodatne kontrole te strože kazne za tvrtke koje se ne pridržavaju navedenih pravila. Tijekom uskrsnih blagdana ostat će na snazi zabrana svih putovanja koja nisu nužna, a na snazi do daljnjega ostaje i policijski sat (od ponoći do 5.00 na području Flandrije te od 22.00 do 6.00 na području Bruxellesa i Valonije).

Ima nade i nadvladat ćemo i ovaj treći val. Cijepljenje ide sve brže i brže. Do kraja ožujka, svi stariji od 65 godina i svi rizični pacijenti trebali bi primiti prvu dozu cjepiva, pod uvjetom da proizvođači cjepiva prethodno uredno isporuče. Ovo je lekcija o poniznosti – za kreatore politike, za stručnjake, za sve nas. U našoj je prirodi stvarati planove, ali u prirodi virusa je, nažalost, da ih poremeti. Ali, naš cilj ostaje ljeto bez ograničenja“, poručio je predsjednik Vlade Kraljevine Belgije Alexander De Croo.

Europski parlament zasad nije objavio podatke o mogućemu dodatnome postroženju sigurnosnih pravila.

Foto: Brent Connelly from Pixabay

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.