Američki astronomi detektirali šest milijardi planeta sličnih Zemlji

Istraživači sa Sveučilišta British Columbia redefinirali su planete Mliječnog puta koji su slični Zemlji te su došli do brojke od šest milijardi. Da bi bio sličan Zemlji, planet bi trebao imati približno slične dimenzije i stjenovitu površinu, kao i biti blizu zvijezde G-tipa. Podaci o studiji objavljeni su u časopisu Astronomical Journal.

Američki astronomi detektirali šest milijardi planeta sličnih Zemlji Pexels
17. 6. 2020

Da bi se smatrao zemaljskim, planet mora imati stjenovitu površinu, biti veličine Zemlje i okretati se oko zvijezde G-tipa. Također se treba kretati na udaljenosti pogodnoj za život - ovo je takav raspon udaljenosti od zvijezde na kojoj se može nalaziti tekuća voda i eventualno život na planeti.

Prema UBC astronomu Jamieju Matthewsu, naš Mliječni put ima 400 milijardi zvijezda, od kojih je 7 posto G-tipa. To znači da oko šest milijardi zvijezda može imati planete poput Zemlje u svojoj orbiti.

Važno je izračunati broj planeta poput Zemlje, ti će podaci pomoći u oblikovanju svrhe misija na egzoplanete. Ako uzmemo za osnovu one gradacije koje astronomi koriste za traženje života na drugim planetima, mjesta slična našoj Zemlji jednostavno neće biti na popisu, jer su mala i udaljena su od svojih zvijezda.

Međutim, postoji puno takvih planeta, pa su znanstvenici odlučili koristiti tehniku ​​izravnog modeliranja kako bi izolirali najvažnije od njih. Michel Kunimoto, koautor nove studije, koristio je katalog svih egzoplaneta oko zvijezda i označio one slične Zemlji kao "otkrivene" ili "propuštene". Nakon toga otkriveni planeti uspoređivali su se sa stvarnim katalogom planeta. Kao rezultat toga, pokazalo se da je planeta s orbitalnim razdobljima kraćim od sto dana zapravo gotovo dvostruko više i prema tome istraživači su izbrojali oko šest milijardi planeta, koji su po svojim karakteristikama slični Zemlji.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.