Iz svemira svakih 16 dana stižu novi nepoznati radio signali

Kanadski radio-teleskop CHIME nedavno je otkrio svemirske FRB radio baklje nepoznate prirode. Bilježe se svakih 16 dana, a znanstvenici još ne mogu pripisati njihovu prirodu nijednoj postojećoj teoriji. Podaci objavljeni u članku u časopisu Nature.

Iz svemira svakih 16 dana stižu novi nepoznati radio signali Pixabay
19. 6. 2020

Astronomi ne mogu objasniti pojavu radio valova u bilo kojoj od 50 postojećih teorija o njihovom podrijetlu. Zhang Bin, astrofizičar sa Sveučilišta u Nevadi u Las Vegasu, zaključio je kako trenutno znanstvenici ne mogu razumjeti zašto postoje tako dugi intervali između signala.

Neobični "radio signali" otkriveni su 2007. tijekom promatranja pulsara u australskim opservatorijskim parkovima. Vrlo su kratke, no snažnog itenziteta s neobičnom periodičnom strukturom, čiji se izvor nalazi na velikoj udaljenosti od Zemlje.

Teleskop CHIME izgrađen je u Kanadi prije tri godine: postao je glavno sredstvo za pronalaženje FRB raketa, jer ima visoku osjetljivost i može istovremeno nadgledati ogroman dio noćnog neba. Teleskop je u sazviježđu Kasiopeja, na udaljenosti od 500 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje otkrio „šesnaestodnevne“ baklje FRB 180916, što je rekordno kratka udaljenost za provale FRB-a. Njihova učestalost: 16,35 dana, što je također veliki ciklus za radio-snimke.

Dok astronomi ne znaju točno što se točno nalazi u točki FRB 180916, takav niz bljeskova može se stvoriti asteroidnim pojasevima, diskovima iz materije ili oblaka plina koji sprečavaju radio valove da se kreću prema Zemlji. Promatranja FRB 180916 će se svakako nastaviti.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.