Znanstvenici pronašli dva nova planetarna sustava

Znanstvenici su otkrili dva nova planetarna sustava pomoću NASA-ine svemirske letjelice Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS).

Znanstvenici pronašli dva nova planetarna sustava Unsplash
9. 12. 2020

Koristeći NASA-in tranzitni satelit za istraživanje egzoplaneta (TESS), astronomi su otkrili dva nova mlada planetarna sustava. Otkrili su da dvije zvijezde stare manje od 320 milijuna godina, TOI-251 i TOI-942, kruže oko mini-planeta Neptuna i dva egzoplaneta veličine Neptuna.

TESS istražuje oko 200 000 najsjajnijih zvijezda u blizini Sunca kako bi pronašao tranzitne egzoplanete. Do sada su pronašli više od 2.400 kandidata za egzoplanete (TESS Objekti od interesa ili TOI), od kojih su 82 već potvrđena.

Primijetili su da je TOI-251 udaljen oko 324 svjetlosne godine od Zemlje, ali se njegova masa može usporediti s masom Sunca. Razdoblje rotacije mu je 3,84 dana, a površinska temperatura može doseći 5601 ° C.

TOI-942 je zvijezda tipa K koja se nalazi 498 svjetlosnih godina od Zemlje. Njegova je veličina ista kao i Sunca, ali masa je za oko 21% manja. Površinska temperatura - Njegova efektivna temperatura je 4654 ° C, a vrijeme rotacije je oko 3,4 dana. Njegova se starost procjenjuje na 20 do 160 milijuna godina.

Astronomi ističu da su TOI-251 i TOI-942 dobri primjeri mladih, pojedinačnih zvijezda s planetarnim sustavima koji se mogu koristiti za proučavanje odnosa između svojstava planeta i njihove starosti.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.