Istraživači došli do okvirnog broja svjetske populacije za 2100. godinu

Prema istraživačima Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Washingtonu u Seattleu, porast stanovništva dosegnuti će 2064. godine brojku od 9,7 milijardi, a do 2100. svjetska populacija smanjit će se na 8,8 milijardi, što je 2 milijarde manje nego prognoze UN-a, izvještava The Lancet.

Istraživači došli do okvirnog broja svjetske populacije za 2100. godinu Unsplash
15. 7. 2020

Autori studije predviđaju da će se vrhunac svjetske populacije dogoditi 2064. godine kada će na planeti biti oko 9,73 milijardi ljudi. Tada će početi postupno opadanje, koje će biti trajno.

Kao rezultat toga, 2100. na Zemlji će biti oko 8,79 milijardi ljudi. Sada u svijetu živi oko 7,59 milijardi ljudi.

Znanstvenici su objasnili da će se do tog trenutka natalitet smanjiti, što će biti povezano s širokom dostupnošću kontracepcijskih sredstava, kao i s povećanjem stupnja obrazovanja žena.

Prema autorima, kao rezultat promjena, ukupni porast nataliteta smanjit će se na 1,7 djece po ženi, što nije dovoljno ni za "zamjenu" roditelja nakon njihove smrti. Međutim, u nekim zemljama, poput Afrike, Bliskog Istoka i Azije, stopa nataliteta ostat će na razini višoj od 2,0.

Prvih pet zemalja s najvećim brojem stanovnika do 2100. godine bit će Indija, Nigerija, Kina, SAD i Pakistan. U više od 20 zemalja, uključujući Japan, Tajland, Italiju i Španjolsku, do 2100. stanovništvo će se smanjiti za više od 50%. Kinesko stanovništvo takođe će se smanjiti za 48%.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.