Kad se mrtvi vrate kući za punog mjeseca - što još ne znate o Noći vještica?

Halloween ili Svi sveti? Noć vještica dio je proslave više od tisuću godina. U početku je to bio vjerski obred u Kelta, ali se kroz stoljeća sve više odvajao od vjerske konotacije, dok nije potpuno nestao, a Noć vještica postala obiteljski praznik, gdje se uglavnom djeca kostimiraju i zabavljaju.

Kad se mrtvi vrate kući za punog mjeseca - što još ne znate o Noći vještica? PIXABAY whitedaemon
30. 10. 2023

Kakve veze s tim imaju stari Kelti?

Podrijetlo Halloweena veže se uz drevni keltski festival Samhain koji se održavao od 31. listopada do 1. studenog, njihove nove godine, koja je označavala prijelaz iz toplijeg u hladnije vrijeme. Vjerovalo se da se na dan punog mjeseca mrtvi vraćaju kući, a kako bi ih izbjegli sudionici se skrivaju iza maski, pale vatre i prave veliku buku. Štovali su boga sunca, ali ponekad su odavali počast i gospodaru smrti. Današnja Noć vještica tako još uvijek uključuje kostime koji su bili poznati tada: vještice, vile, demoni, duhovi i goblini.

Što znače svijeće u izrezbarenim bundevama?

Prvi studeni postao je dan mrtvih tek dolaskom Rimljana, a vjerovalo se da je na taj dan crni bog lova Samain ubio boga Sunca i zavladao svijetom. Sličnost s Keltima vidi se u njihovom vjerovanju da je to dan kada se mrtvi vraćaju na Zemlju, pa su na pragove svojih kuća stavljali hranu poput repe, cikle ili krumpira, au nju su gurali goruću svijeću, vjerujući da će na taj način otjerati grešne duše, dok će svjetlo dobrim dušama pokazati put do njihovih vrata. U 16. stoljeću počelo je rezbarenje bundeve u Americi, a običaj se proširio svijetom i očuvao do danas. Potkraj 19. stoljeća, Noć vještica u Americi je sve više nalikovala na praznik koji se fokusirao na okupljanja zajednice i susjedstva, a ne na duhove, mrtve i vještice.

Zašto se ide od vrata do vrata?

Noć vještica, barem u zapadnom dijelu, odnosno u Americi i Velikoj Britaniji, uključuje djecu koja idu od vrata do vrata tražeći darove u obliku slatkiša ili novca. Djeca moraju biti kostimirana, a uz riječi "trick or treat" najavljuju da će, ako ne dobiju slatkiše ili druge nagrade, izvesti šalu na imanju, što se njihovim štićenicima nimalo neće svidjeti. Ovaj običaj postao je glavni tok početkom 20. stoljeća, kada su irske i škotske zajednice oživjele staru tradiciju "odijevanja", koja je uključivala odijevanje u kostime, pričanje viceva, recitiranje pjesme ili izvođenje trikova u zamjenu za komad voća ili neku drugu poslasticu.

Što donosi praznik?

Do 1950., trik ili poslastica postala je jedna od najpopularnijih aktivnosti u Americi za Noć vještica, a također se smatra najvećim prodavačem slatkiša za blagdane - čak tri milijarde dolara svake godine. Praznik su u Sloveniju donijele globalizacija i amerikanizacija koje su nam pokucale na vrata nakon osamostaljenja s dolaskom kapitalizma, a pravo slavlje počelo je s digitalizacijom kada su američki praznici postali vidljivi i poznati i na našem tlu. A tko ne voli biti vampir ili vještica na jedan dan?

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.