4 mita (i istine) o bundevama koje sigurno niste znali

Jesen je godišnje doba kada rado pripremamo juhu od bundeve ili od nje stvaramo zastrašujuću sliku za Noć vještica. Ali oni imaju dugu povijest, u kojoj su nekada bili čak i zabranjeni.

Bundeve su bogate vitaminima A, E, K, selenom, fitosterolima i zasićenom omega-6 linolnom kiselinom. One omogućuju izvrsnu zaštitu vašeg imunološkog sustava u jesenskom prijelaznom razdoblju.
 

4 mita (i istine) o bundevama koje sigurno niste znali Eszobel / Pixabay
31. 10. 2022

Bundeve su korisne svima - od njih možete napraviti juhu, ispeći savijače, napraviti zastrašujuće rezbarije za Noć vještica ili sušiti njihove sjemenke za namaz ili čak iscijediti ulje od njih. No, bundeve kriju mnoge tajne, pa tako i to da prva bundeva za Noć vještica nije izrezbarena od bundeve, a pita od bundeve svojedobno je čak bila zabranjena.

Prva buča nije bila buča

Znate li zašto tradicionalno u noći s 31. listopada na 1. studenog iz bundeva izrezujemo strašne slike? Prema drevnoj keltskoj tradiciji, ove noći mrtvi ustaju iz svojih grobova i posjećuju svoje domove.

Bundeve služe da nas zaštite od mogućih zlih duhova, ali prva strašna bundeva zapravo nije bila bundeva. Rođaci pokojnika su umjesto bundeva stavljali hranu ispred kućnih vrata, jer su vjerovali da će tako otjerati grešne duše, a dobrima pokazati put do njih. Uglavnom je to bila izdubljena repa, repa i krumpir u koje su stavljane goruće svijeće.
 

Tek u 16. stoljeću spomenutu namirnicu zamjenjuju bundeve. Prvi su to učinili Irci i Škoti.

Nekada zabranjeno "povrće"

No bundeve nisu uvijek bile toliko poželjne, naime u 17. stoljeću engleski general i državnik Oliver Cronwell zabranio je pitu od bundeve koja se u to vrijeme ustalila kao neizostavni dio proslave Dana zahvalnosti. Zabranio ga je 1644. godine, nazivajući ga poganskim oblikom užitka. Zabrana je trajala više od 15 godina.

Za litru bučinoga ulja potrebno je 35 bundeva!

Bundeve su bogate vitaminima A, E, K, selenom, fitosterolima i zasićenom omega-6 linolnom kiselinom. One omogućuju izvrsnu zaštitu vašeg imunološkog sustava u jesenskom prijelaznom razdoblju, kada među nama vladaju brojne viroze i zarazne bolesti. Vrlo je popularno i bučino ulje, no njegova je proizvodnja teža nego što mislite.

Za jednu litru bučniga ulja potrebno je 35 buča. 

Ipak, njegova konzumacija je izuzetno zdrava za vaš organizam. Njegovom konzumacijom snižavate razinu kolesterola u krvi, a sprječava i nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Najteža buča teži ...

Krajem rujna ove godine u Mozirskoj šumi održalo se tradicionalno 12. natjecanje za najtežu bundevu u Sloveniji. Ponovno je pobijedila bundeva Janka Lovšeta koja je zabilježila 533 kilograma, ali nije nadmašila prošlogodišnju, kao ni njegova bundeva koja je imala rekordnih 719 kilograma. Birali su i najdužu bundevu, pobijedila je ogromna Zlatka Podgorška od 200 centimetara.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.