Po prvi put nakon više od 300 godina država je 'kopneno' povezana s Dubrovnikom! Upoznajte Pelješki most iz prve ruke. Što donosi Hrvatskoj, a što strancima?

Otvorenje mosta bio je veliki događaj za Hrvatsku, a kulminacija spektakularne svečanosti u režiji Krešimira Dolenčića dogodila se kad su na samom kraju otvaranja Mosta njime prošli Niko Pulić u Smartu i Rimčeva Nevera.

Njegova težina jednaka je težini 34 Eiffelova tornja, a najveći element teži 820 tona. Dovezen je iz Kine.


 

Po prvi put nakon više od 300 godina država je 'kopneno' povezana s Dubrovnikom! Upoznajte Pelješki most iz prve ruke. Što donosi Hrvatskoj, a što strancima? Jure Šujica
28. 7. 2022

Napisao i snimio: Jure Šuica

Bio je to povijesni dan za Hrvatsku. Po prvi put nakon više od 300 godina država je 'kopneno' povezana s Dubrovnikom. Godine 1699. tadašnja Dubrovačka Republika, u strahu od napada Mletačke Republike, ustupila je Turcima mali dio teritorija oko grada Neuma, odnosno BiH, koji ni nakon raspada Jugoslavije nije prepustila Hrvatskoj. 

Više od 30 godina Hrvati su težili povezivanju cijele države (ideja o izgradnji mosta prvi put se javila 1997.), a prekjučer su, otvaranjem Pelješkog mosta, napokon su uspjeli. Most dug 2404 metra objekt je na koji je država iznimno ponosna, a posebno na desetke tisuća ljudi koji su u utorak, 26. srpnja, u kasnim večernjim satima prisustvovali svečanom otvorenju. Došli su iz svih krajeva zemlje, kako kopnom, tako i morem, gdje su svjetlima i glasnim zvukovima na svojim plovilima stvorili poseban ugođaj.

S druge strane, događaju je prisustvovalo i nekoliko tisuća pojedinaca, novinara, političara i ministara, koji su u početku pratili bogat popratni program u kojem su nastupile domaće folklorne skupine (izvedena je i korčulanska moreška), klape. Na pozornici se pojavio i Luka Šulić, jedan od dva člana nekadašnjeg gudačkog dueta 2Cellos.

Oleg Butković, hrvatski ministar prometa, svoj je govor započeo zahvalom svima zaslužnima za realizaciju projekta koji je kuhao u glavama i srcima. Hrvata zadnjih 30 godina.

“Ljudima most nije samo most u infrastrukturnom smislu. Skratit će vrijeme putovanja, donijeti pozitivne posljedice na gospodarstvo, olakšati život stanovnicima ovog kraja i važan je za život svih u dubrovačko-neretvanskom kraju", rekao je Butković.

Most je izgradila kineska tvrtka China Road Bridge Corporation u suradnji s mnogim drugim europskim građevinskim projektima. Slovenski je projektant Marjan Pipenbaher i njegova tvrtka Ponting. Potonji je, kako je rekao u izjavi za hrvatske medije, izgradnji mosta posvetio veći dio posljednjih deset godina, a po njemu je riječ o jednom od najljepših mostova u Europi, ako ne i u svijetu.

Izgradnja mosta trajala je manje od desetljeća. Prve pripremne radnje datiraju iz 2007. godine, a velike promjene uslijedile su 2013. godine, kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju i time dobila pristup financijskim sredstvima EU (iz tog naslova dobili su 357 od ukupno 420 milijuna eura). 2018. godine potpisan je ugovor s kineskom građevinskom tvrtkom, a 27. prosinca na gradilište su stigli prvi kineski radnici. 20. siječnja tada je postavljen prvi stup, a krajem srpnja 2021. bit će spojene dvije strane mosta.Iako novi most ne spada među najveće u svijetu, čak ni u Europi (gdje je ne može se naći ni među prvih 15 najvećih mostova), svakako je impresivan projekt. O tome svjedoče i neke statistike:
 

  •  dugačak je točno 2404 metra. Pritom mu je širina 23,6 metara, visina 55 metara, a na najvišoj točki kolnik je 30 metara od razine mora, što znači da i najveći kruzeri mogu bez problema ploviti ispod mosta.
  •  u prosjeku je na njemu u svakom trenutku radilo oko 600 radnika, a na vrhuncu čak 800 radnika
  • za njegovu izgradnjo je bilo potrebno šest milijuna radnih sati
  • njegova težina jednaka je težini 34 Eiffelova tornja, a najveći element teži 820 tona. Dovezen je iz Kine.
  • Izgrađen je iz165 elemenata, stoji na 11 potpornih stupova

Organizatori su otvaranje mosta popratili veličanstvenim vatrometom, a nisu zaboravili ni domaću automobilsku industriju. Prvi automobili koji su službeno prešli most bili su domaće proizvodnje. Rimac Nevera krenula je iz Komarne prema Pelješcu, a vozio ju je glavni Rimčev testni vozač Matija Renić. Kako smo najavili, most je prešao u prvom serijskom primjerku vozila serijskog broja #0000, koje će također ostati u vlasništvu hrvatske tvrtke.

U istom trenutku, iz mjesta Brijesta na Pelješcu prema Komarni, krenuo je Niko Pulić, 59-godišnji hrvatski vozač i trostruki europski šampion brdsko-brzinskih utrka za Europsko prvenstvo. Pulić je sjeo za volan Smarta ForFour od 720 konjskih snaga, za kojeg kaže da je više-manje plod vlastite proizvodnje, budući da automobil nema gotovo nikakvih elemenata originalnog vozila. Nakon završetka vožnje Pulić je, kako je sam objasnio, pustio suze od ponosa, zbog čega je trebalo dosta vremena dok nije bio dostupan za izjave. Iako je most službeno otvoren od 27. srpnja u ponoć, projekt povezivanja Dubrovnika s ostatkom zemlja brzom cestom još nije gotova. Naime, slijedi završetak radova na brzoj cesti preko Pelješca i spoju Komarne s Pločama, gdje radovi još nisu započeli. Ipak, već samom ovom akvizicijom skratit će se vrijeme putovanja do Dubrovnika ili, primjerice, Korčule u jeku ljetne sezone, a stajanja na bosanskohercegovačkoj granici više nisu potrebna.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.