VIDEO: Tako izgleda vožnja preko prekrasnog Pelješkog mosta - provezli smo se njime s kamerom u ruci

Svečanost otvaranja novog mosta bila je najveća u povijesti samostalne Hrvatske, a mi smo s kamerom u ruci prošli impozantnom građevinom koja je spojila krajnji jug Hrvatske sa sjeverom.

26.07.2022., Komarna - Sluzbeno otvorenje Peljeskog mosta.   Photo: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj / Pixell
27. 7. 2022

Foto: Igor Kralj

U Hrvatskoj je 26. srpnja svečano otvoren Pelješki most dug 2,4 kilometra, nakon čega je njime potekao promet.
 

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je na otvorenju da je to "projekt generacije i projekt ponosa". "Ponos jer smo dio generacije koja je uspjela u ovom velikom podvigu povezivanja hrvatskog prostora".
 

Mostom smo dobili bolju prometnu povezanost, što će doprinijeti većim prihodima od turizma, ali prije svega kvalitetnijem životu svih ljudi na ovom području.Glavni projektant bio je slovenski inženjer Marjan Pipenbaher, građevinske radove izvela je kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation.

Vožnja preko mosta

Most omogućuje cestovnu vezu između krajnjeg juga Hrvatske i ostatka zemlje, čime se zaobilazi uski pojas teritorija kojim Bosna i Hercegovina ima izlaz na Jadransko more. Pelješki most povezuje južno dalmatinsko mjesto Komarna s kopnene strane i mjesto Brest na poluotoku Pelješcu.

Cijeli projekt izgradnje mosta i 30 kilometara prilaznih cesta s kopnene i pelješke strane procijenjen je na nešto više od 525 milijuna eura.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.