BMW-ova Serija 5 predstavlja klasični sedan 530e iPerformance, uskoro i sustav bežičnoga punjenja

Ranije ove godine BMW je predstavio novu generaciju Serije 5 s plug-in hibridom - 530e iPerformance, koji obilježava šesti plug-in hibridni model koji su Bavarci kreirali pod oznakom iPerformance.

Text by Matija janežič; Photography by BMW

BMW-ova Serija 5 predstavlja klasični sedan 530e iPerformance, uskoro i sustav bežičnoga punjenja BMW
22. 10. 2017

Nakon BMW-a 225xe, 330e, X5 xDrive40e, 740 / 740Le i modela X1 xDrive 25Le, koji su uvršteni u kategoriju iPerformance, BMW sada pokriva gotovo svaki segment svoje ponude zahvaljujući novome BMW-u 530e iPerformance.

Klasična poslovna limuzina

Riječ je o tipičnom poslovnom vozilu koje se uvelike razlikuje od ostalih predstavnika Serije 5, zahvaljujući plug-in hibridnom pogonskom sustavu s izlaznom snagom 252 KS i momentom 420 Nm, koji potječu od 184 KS turbomotora 2,0 s četiri cilindra i okretnim momentom 320 Nm, kombiniranih sa 113 KS i 250 Nm iz elektromotora.

Snaga se prenosi na stražnje kotače pomoću automatskoga mjenjača Steptronic s osam stupnjeva, koji se nalazi iza elektromotora i vozaču omogućava da najbolje izvuče iz mjenjača, čak i u električnome načinu rada. Tako električni motor eliminira potrebu za pretvaračem okretnoga momenta, što smanjuje masu vozila.

Bežično punjenje baterije

Od sljedeće godine BMW 530e iPerformance bit će dostupan s bežičnim induktivnim sustavom punjenja, koji se sastoji od odašiljača na tlu, koji će privući energiju iz obične domaće utičnice, i prijemnika u donjemu dijelu automobila. Na vertikalno poravnanje obje zavojnice formirat će se magnetno polje koje omogućuje prijenos električne energije brzinom 3,2 kW. Trebat će oko tri i pol sata da auto napuni svoju bateriju.

Sustav User-friendly obavijestit će vozača putem središnjega zaslona kada treba uključiti punjenje. Dakle, bežično punjenje će biti jednostavnije bez kabela, ali i učinkovitije.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.