VIDEO: Range Rover Sport nikad poželjniji, najnapredniji je i dinamički najsposobniji ikad, a plug in verzija od 510 konja pravi je hit i zbog poreznih olakšica

I 2735 kg težak SUV ponaša se poput limuzine. APSOLUTNO SVE O NOVOM SUV-u ČIJE JE PRETHODNE MODELE KRALJICA ELIZABETA II. OBOŽAVALA!

Upravljiv, vozan, moćan, komapktan... Nakon nedavne adaptacije  Range Rovera za električnu eru, na red je stigao i onaj najdinamičniji, najupravljiviji i nakompaktniji model, onaj kojeg krasi oznaka Sport i koji je svjetlo dana ugledao baš u trenucima kad je Svijet napustila Kraljica Elizabeta II. koja je obožavala "terence" ove prestižne kompanije.

Range Rover Sport temelji se na istoj platformi MLA-Flex kao i Range Rover, a to mu omogućava i plug-in hibridne verzija, ali i potpunu "elektrifikaciju" koja će uslijediti 2024.

Ovo je vjerojatno i posljednji put da ova komapnija izlazi s toliko agregata. Tu su dizelski, benzinski, iznimno popularni i "povoljni" plug in modeli, a potputni EV stiže 2024.

- Plug-in hibridi imaju 3-litreni šestocilindrični motor, elektromotor od 105 kilovata i bateriju kapaciteta 38,2 kilovatsata za 113 kilometara izmjerenog i 88 kilometara očekivanog dometa. Snažniji P510e može podnijeti 375 kilovata (510 "konja"), a P440e 324 kilovata (440 "konja")!

Tu su i 48-voltne varijante s blagim hibridom i nevjerojatnih 523 KS 4,4-litreni twin-turbo V8 model P530

Range Rover Sport najpovoljniji je u plug in izvedbama i s toga što je zbog električnog dometa i iznad 110 km oslobođen plaćanja posebnih poreza. Jeftiniji je i od većina benzinaca i dizelaša, a početna mu je cijena 798.000 kuna / 105.911 eura.

Novi Range Rover dostupan je sa specifikacijama SE, HSE i Autobiography, uz ekskluzivni First Edition koji je dostupan tijekom prve godine proizvodnje, a odlikuje se posebno izabranim specifikacijama.
Novi Range Rover Sport je najpoželjniji, najnapredniji i dinamički najsposobniji ikad.

VIDEO: Range Rover Sport nikad poželjniji, najnapredniji je i dinamički najsposobniji ikad, a plug in verzija od 510 konja pravi je hit i zbog poreznih olakšica Land Rover / Start
5. 10. 2022

Bingo za odlikaše! Range Rover Sport stigao je i u Hrvatsku i to u najatraktivnijoj i najpovoljnijoj plug-in hibrid verziji od 510 konja po cijeni od 798.000 kn
250 potencijanih kupaca iz Adria regije mogu računati na iznimno upravljiv, moćan i stajliš SUV za kojim vlada prava "pomama" i jednostavno ih nema dovoljno.

Treća generacija Range Rover Sporta donosi i puno raskošniju unutrašnjost.

Osjećaj je bajan, ugradbeni materijali kvalitetni, štoviše, besprijekorni i moderni. Ipak, tu postoje još uvijek i tradicionalne opcije, kada je u pitanju Windsor koža. Sve izvedbe imaju Meridian ozvučenje u tri različite izvedbe, a zvučnici su mudro skriveni.

Nikad više toliko motora u ponudi, vjerojatno je to i zadnji put

Ovo je prvi put, a gotovo sigurno i posljednji put, da Range Rover Sport nudi tako široku ponudu pogonskih sklopova. Potpuno električna verzija biti će pridodana postojećoj ponudi za dvije godine. Do tada su tu tri dizelska i dva benzinska šestocilindraša (svi blago elektrificirani) te dvije plug-in hibridne izvedbe. Tu je i posve novi 4,4-litreni benzinac V8 u izvedbi P530 s 530 konjskih snaga ili 390 kilovata, uz koji ovaj SUV do 100 kilometara na sat ubrzava za četiri i pol sekunde.

- Plug-in hibridi imaju 3-litreni šestocilindrični motor, elektromotor od 105 kilovata i bateriju kapaciteta 38,2 kilovatsata za 113 kilometara izmjerenog i 88 kilometara očekivanog dometa. Snažniji P510e može podnijeti 375 kilovata (510 "konja"), a P440e 324 kilovata (440 "konja"), kazao nam je Marko Družijanić, direktor prodaje Land Rovera i Jaguara za većinu zemalja iz bližeg okruženja.

Iako su luksuz i udobnost u prvom planu, ni ovaj put nisu zanemarene terenske karakteristike. Još je to jedan od onih prelijepih i elegantnih SUV-ova koji može kud god. I u kazalište, ali i na zahtjevni off road.

Nema čega nema od tehnoloških dostignuća

S dodatnom opremom, kao što su aktivni off-road tempomat i sustav podešavanja pogona Terrain Response 2, računalno kontroliranim diferencijalom, upravljanjem na četiri kotača, zračnim ovjesom s promjenjivim volumenom, 48-voltnim sustavom za ograničavanje "naginjanja za dinamičnu vožnju"..., samo su neke od esencijalnih vrhunskih tehnoloških karakteristika. One poput pasivnih i aktivnih sigurnosnih pomagala se podrazumijevaju. Automatsko parkiranje koje sve odrađuje samostalno... samo je na vrhu ljestvice svega onoga s čime raspolaže ovaj iznimno upravljiv SUV.

Niz moćnih i učinkovitih pogonskih sklopova uključuje šestocilindarske električne hibride povećanog dometa, moćan novi V8 i blage hibride sa šestocilindarskim benzinskim i dizelskim Ingenium motorima. Potpuno električni pogon bit će uveden 2024. godine.

To je prvo vozilo koje ima novi adaptivni off-road tempomat, koji je inženjerski projektiran tako da pomogne vozačima da se usredotoče na upravljanje vozilom, pružajući ujednačeno i udobno kretanje na zahtjevnom terenu.

Minimalistički dizajn novog Range Rovera Sporta proteže se i na njegovu potpuno novu unutrašnjost, koji se odlikuje poznatim položajem vozača Range Rover Command Driving Position, najnovijim tehnologijama i najprofinjenijim materijalima, koji zajednički stvaraju upečatljivu ravnotežu suvremene elegancije i iskonskih želja.

Sport se temelji na istoj platformi MLA-Flex kao i Range Rover...,

... što omogućuje plug-in hibridne modele i punu EV verziju od 2024. Tu su i 48-voltne varijante s blagim hibridom i nevjerojatnih 523 KS 4,4-litreni twin-turbo V8 model P530, ali sasvim izvjesno naglasak je na plug-in hibridu P510e. I to ne samo zbog napredne tehnologije, zbog činjenice što istovremeno dobivate i elektro i benzinski agregat, zbog eko trendova, već i zbog onog iznimno važno. Porezi na plug in aute, posebice one koji imaju autonomiju i iznad 110 km su iznimno povolji. Tako je upravo ovaj model zapravo idealan.

Novi Range Rover Sport svako putovanje pretvara u događaj. Može se podesiti da bude dinamičan upravo koliko vozač želi. Novi Range Rover dostupan je sa specifikacijama SE, HSE i Autobiography, uz ekskluzivni First Edition.

Novi Range Rover Sport je najpoželjniji, najnapredniji i dinamički najsposobniji ikad.

  Na tržištu ima još nekoliko jednako atraktivnih i agilnih SUV-ova, ali Sport nudi pravu razinu luksuza i tehniologije. Uz to je i profinjen i iznimno poželjan. Gotovo da nema mane i sasvim je blizu najvećoj mogućoj ocjeni od pet zvjezdica.

Mehanički i elektronički, pogonski sklop je istovjetan plug-inu Range Rovera, a  dostupan je i manje snažan model P440e.

Oba PHEV-a koriste istu bateriju od 38,2 kWh koja napaja električni motor od 141 KS uz 3,0-litreni šestolinijski benzinski motor s turbopunjačem. Autonomije mu je samo na struju 112 km i time se svrstava u kategoriju onih vozila na koje u nas nema posebnog poreza. Zato, a ne samo zbog iznino napredne tehnologije i atraktivnog izgleda je i najpametnija opcija. Naravno ako ne sanjate nešto poput ovog SUV-a i imate konkretne mogućnosti da si tako što priuštite.

P510e verzija ima još veću snagu benzinske jedinice i raspolaže kombiniranim specifikacijama od 503 KS i 700 Nm okretnog momenta – potonji je dostupan od samo 1000/min i vrti se do 5000 /min.

To je ono što automobilu daje osjećaj lakoće vožnje, posebno u gradu i pri nižim brzinama, jer usprkos značajnoj masi od 2735 kg plug-in hibridnog Sporta, on ima iznenađujuće brz odgovor čak i na lagane pritiske gasa.

Kreće se glatko i brzo u punom EV modu, a kada se benzinski motor pokrene, on je uglađen i što je najvažnije, pri tome se oslobađa ogromna energija i raskošni potencijali. Čuje se samo prigušena rika pri visokim okretajima pri punom gasu, a zvuk šestocilindričnog motora je baš onakav kakav priželjkuju i oktanofili.

Ubrzanje od 5,2 sekunde do stotke za tako moćan auto možda se i ne čini najubojitijim, no težak je brate taj SUV. 2,7 tone valja dovesti tako brzo u takav žestoki ritam.

Električni motor nadoknađuje mali nedostatak benzinskog motora pri nižim okretajima, gdje motor s unutarnjim izgaranjem tada preuzima više, što znači da je rezultirajuća isporuka linearna i glatka.

Isto vrijedi i za mijenjanje stupnjeva prijenosa u mjenjaču. Blage su promjene i rafinirane, možda i ne baš brze koliko bi željeli.

Možete s baterijom od od 38,2 kWh i do 112 km elektro autonomije

Hibridni način je zadana postavka, a možete natjerati automobil da radi samo u električnom modu, gdje s punom baterijom doseže po WLTP-u i 112 km! Ima i mogućnošću brzog punjenja (neuobičajeno za PHEV), dopunjavanje od 80 posto traje manje od sat vremena, dok se punjenjem pomoću standardne kućne zidne kutije to povećava na pet sati.

Automobil pažljivo i pametno koristi svoju električnu energiju – posebno ako je vaše namjeravano odredište u srcu zone niske emisije.  Iako je malo vjerojatno da ćete se približiti tvrdnji o 327,7 mpg. Veća bi korist mogla donijeti emisija CO2 od samo 19 g/km, što u kombinaciji s tvrdnjom o potpuno električnom dometu stavlja ovaj automobil u izrazito povoljnu kategoriju vozila koja uživaju niz poreznih beneficija.

Nikad profinjeniji, nikad upravljiviji i nikad moćniji i s više mogućnosti

Mogućnosti ove treće generacije Range Rover Sporta šire su nego ikad. Čini se da automobil sada može učiniti nešto od onoga što puki Range Rover može pružiti, s glatkom vožnjom koja ima lijep lagani dodir na cesti za tako težak automobil. Usprkos relativno teškoj bateriji i ukupnoj masi od preko 2,7 tona bez vozača i putnika, nije izgubio ništa od dinamičnosti ili agilnosti. Očito je za to zaslužna nova platforma. Nije tako oštar kao Porsche Cayenne E-Hybrid za vožnju, ali je upravljanje izravno i pruža prekrasan osjećaj težine i otpora.

U dinamičkom načinu rada podvozje Sporta djeluje napetije. Zahvaljujući adaptivnom zračnom ovjesu, aktivnoj kontroli protiv prevrtanja Dynamic Response Pro i elektronički kontroliranom stražnjem diferencijalu s vektoriranjem okretnog momenta vozne su osobine sjajne, a ugođaj perfektan.
Range Rover Sport je dinamičniji s u usporedbi sa svojim većim bratom, a pri tome jednako luksuzan.

Unutra je isti kao i klasični Range Rover

Mnogo toga u unutrašnjosti dijeli se s automobilom s punom masnoćom, uključujući 13,7-inčne digitalne instrumente, široku vodoravnu strukturu ploče u kojoj se nalazi 13,1-inčni zaslon osjetljiv na dodir i središnja ploča ispod njega. To je ipak ugodnija kabina, s sportskim dojmom kao rezultat.

Kvaliteta materijala je izvrsna u cijelosti, a tkanina Ultrafabric i umetci od nasjeckanih karbonskih vlakana na karticama vrata daju drugačiji osjećaj. Međutim, baš kao i kod običnog Range Rovera, ne baš primjerena plastika za zvučnike stereo zvučnika Meridian na gornjim dijelovima prednjih vrata,  možda je i najveći propust. Što za ovo reći nego da je to klasično traganje za dlakom u jajetu.
 

Prtljažnik iznosi 647 litara i nije za pohvaliti, ali još uvijek nudi respektabilnu razinu praktičnosti. U kabini je pregršt funkcionalnih detalja. Od držača za čaše koji otkrivaju veliki, duboki spremnik ispod njih na središnjoj konzoli, a tu je i frižider.

Grijana i ventilirana kožna sjedala s funkcijom masaže također dolaze kao standardna oprema, zajedno s potpunim pristupom bez ključa s mekim zatvaranjem vrata, Land Roverovom naprednom tehnologijom off-road kamere i sustavom Terrain Response, bežičnim punjenjem telefona, hrpom napredne tehnologije za pomoć u vožnji i svim ostalim očekivali biste od vrhunskog modela Autobiography Range Rover.

TEHNIČKI PODACI

Model:                                       Range Rover Sport P510e
Cijena:                                       798.000 kn
Pogon:                                       3.0-litre 6 cil. turbo benzinac & 1x e-motor
Snaga/moment:                       503 KS/700 Nm
Transmisija:                              osambrzinska automatia, 4x4
0-100 km/h:                              5.2 s
Max. brzina:                             243 km/h
CO2:                                          327.7 mpg / 19 g/km
U prodaji:                                 DA

TOP KARAKTERISTIKE
*električne i ukupne performanse
*sofisticirani luksuz
*snaga električne energije, kapacitet baterije
* emisija CO2 od 18 g/km
* uglađen i moćan šestocilindarski benzinski i dizel motori blagog hibrida 48V Ingenium, plus novi V8 Twin Turbo V8 od 530 KS, pružaju uobičajene performanse Range Rovera Sport
* revolucionarni zračni ovjes s aktivnim amortizerima s dva ventila za vrhunsku okretnost, kontrolu i staloženost
*dinamično upravljanje
*  Besprijekorna tehnologija: 13,1-inčni zakrivljeni dodirni zaslon za nagrađivani sustav za informiranje i zabavu Pivi Pro dopunjen je intuitivnim 13,7-inčnim Interaktivnim vozačevim zaslonom, s bežičnim ažuriranjem softvera (Software Over The Air)
*bežična praktičnost3: Novi Range Rover Sport trenutačno je spreman za polazak, sa sustavima Bežični Apple CarPlay®, Bežični Android Auto™ i bežičnim punjačem uređaja od 15W

Range Rover Sport u obliku plug-in hibrida P510e - Treća generacija Range Rover Sporta predstavljena je premijerno u Hrvatskoj u Zagrebu odabranim uzvanicima i novinarima.  Range Rover Sport je nova definicija sportskog luksuza, te neprimjetno objedinjava energične i instinktivne performanse na cesti s profinjenošću brenda Range Rover. Treću generaciju odlikuje  sofisticirani, progresivni dizajn te niz tehničkih inovacija.Niz moćnih i učinkovitih pogonskih sklopova uključuje šestocilindarske električne hibride povećanog dometa, moćan novi V8 i blage hibride sa šestocilindarskim benzinskim i dizelskim Ingenium motorima. Potpuno električni pogon bit će uveden 2024. godine, kao nastavak Land Roverova puta elektrifikacije.

Marko Družijanić, direktor prodaje Land Rovera i Jaguara:- Range Rover Sport je pravi hit

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.