Znanstvenici: "Rekordna pretvorba solarne energije u gorivo!"

Istraživači iz Izraela postigli su rekordnu efikasnost u pretvaranju solarne energije u gorivo. Sada žele u proces ugraditi mehanizam sličan fotosintezi kako bi postigli još bolje rezultate.

Znanstvenici: "Rekordna pretvorba solarne energije u gorivo!" Pixabay
17. 8. 2020

Skupina znanstvenika s izraelskog Instituta za tehnologiju razvila je fotokatalizator koji vodu može podijeliti u vodikovo gorivo. Rekli su da koriste nanočestice u obliku šipke, koje uz pomoć svjetlosti stvaraju pozitivne i negativne električne naboje. U tom se procesu molekule vode razgrađuju: negativni naboji proizvode vodik, a pozitivni naboji proizvode kisik. U ovom slučaju, reakcije koje uključuju pozitivne i negativne naboje moraju se pojaviti istovremeno.

Ako se pozitivni i negativni naboji koji se međusobno privlače uspijevaju ponovo kombinirati, oni se međusobno otkazuju i energija se gubi. Kako bi bili sigurni da su naboji dovoljno udaljeni, tim je stvorio jedinstvene heterostrukture sastavljene od kombinacije različitih poluvodiča. Pomoću modela modela odvojeno su proučavali reakcije redukcije i oksidacije i modificirali heterostrukturu da bi optimizirali proizvodnju goriva.

Završili smo s fotokatalitičkim sustavom koji koristi sunčevu svjetlost za kontrolu kemijskih reakcija. Takvi će modeli osigurati dugoročan plan za očuvanje okoliša", rekli su istraživači s Izraelskog tehnološkog instituta

Isti tim 2016. predstavio je heterostrukturu u kojoj je čestica kamena selenida privlačila pozitivne naboje, dok se negativni naboji akumulirali na vrhu. Prilagođavanjem veličine kvantne točke i duljine štapa, kao i drugim parametrima, istraživači su postigli stopostotnu pretvorbu sunčeve svjetlosti u vodik. Jedna nanočestica fotokatalizatora proizvela je oko 360 tisuća molekula vodika na sat.

Prije toga, znanstvenici su otkrili da u oceanima ima manje fitoplanktona nego što se očekivalo. To znači da je njegova uloga u apsorpciji ugljičnog dioksida u oceanima niža nego što se predviđalo - a globalno zagrijavanje može biti brže od predviđenog. To je postalo poznato iz studije znanstvenika iz NASA-e, objavljene u časopisu International Society for Microbial Ecology Journal.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.