NASA planira lansirati satelite za proučavanje vanjskih granica Sunčevog sustava

NASA će lansirati statičke satelite za proučavanje vanjskih granica Sunčevog sustava uz pomoću kojih bi se trebalo omogućiti kvalitetnije i bolje proučavanje međuzvjezdanih sustava i objekata.

NASA planira lansirati satelite za proučavanje vanjskih granica Sunčevog sustava Pixabay
12. 5. 2020

NASA je financirala tim istraživača s MIT-a koji žele rasporediti niz statičkih satelita. Planiraju ih organizirati na različitim točkama na rubu Sunčevog sustava, a na mjestu će ih držati solarni vjetar - za ovaj će uređaj biti opremljena jedra izrađena od tankog materijala koja odražavaju čestice zvijezde.

Tako će sateliti moći pratiti kako se međuzvjezdani objekti (ISO) povećavaju na određenom području prostora. U tom će trenutku brod automatski preklopiti jedra te se uputiti prema objektu pod utjecajem gravitacije. Nakon toga, nanosatelit će ući u orbitu asteroida čiji će senzori prikupiti podatke potrebne istraživačima.

Ova metoda će također omogućiti znanstvenicima na Zemlji da preciznije podešavaju i promatraju međuzvjezdane objekte. "Postoje mnogi temeljni problemi s promatranjem - objekti su obično toliko mali da bi ih svjetlost od Sunca trebala osvjetliti na određeni način da ih naši teleskopi mogu barem detektirati", napominju istraživači.

Razvoj misije provest će se u tri faze - trajat će 9 mjeseci. Istraživači zaključuju da  će, u slučaju uspjeha, astronomi prestati biti pasivni promatrači i detaljnije će proučavati međuzvjezdane objekte.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.