1116 američkih poduzeća odgovorno je za 50% svih emisija stakleničkih plinova

Ovaj zaključak donijeli su znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji, čiji je rad objavljen u časopisu Environmental Research Letters.

1116 američkih poduzeća odgovorno je za 50% svih emisija stakleničkih plinova Pixabay
21. 5. 2020

Početkom 2019. godine koncentracija ugljičnog dioksida bila je 410 ppm a spomenuti broj neprestano raste - istraživači su izračunali da će, ako razina emisije CO₂ ostane na razini od 37 milijuna tona godišnje, do početka 22. stoljeća broj povećati na 1200–1,300.

Povećani udio ugljičnog dioksida u atmosferi uzbudi znanstvenike zbog njegovih svojstava apsorpcije topline. Zemlja i ocean na planeti apsorbiraju i oslobađaju toplinu, a odgađaju ga molekule ugljičnog dioksida. Povećanje koncentracije stakleničkih plinova dovodi do povećanja temperature na površini planeta.

Trostruko povećanje koncentracije ugljičnog dioksida u atmosferi - do 1.300 dijelova CO₂ na milijun - može dovesti do nestanka sloja kumulusnih oblaka iznad oceana. Ovaj događaj, koji se može dogoditi u 22. stoljeću, dovest će do zagrijavanja oceana na 8 ° C, otkrili su ranije znanstvenici iz NASA-inog laboratorija za mlazni pogon.

U novom radu znanstvenici su istraživali toksične i stakleničke emisije iz više od 25 tisuća poduzeća u SAD-u u 322 prerađivačke industrije od 1998. do 2012. Studija je pokazala da je mali broj tvrtki odgovoran za većinu štetnih emisija - to je oko 1.116 poduzeća.

Prema istraživačima, ove tvrtke čine više od 50% svih industrijskih emisija godišnje. Ciljani rad s tim poduzećima značajno će smanjiti koncentraciju toksičnih i stakleničkih plinova u atmosferi, zaključuju autori.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.