Zelenski: Rusi već kontroliraju jednu petinu ukrajinskog teritorija

Prema ukrajinskom predsjedniku, teritorij Ukrajine pod ruskom kontrolom veći je od teritorija Nizozemske, Belgije i Luksemburga zajedno.

- "12 milijuna Ukrajinaca je raseljeno, a više od pet milijuna otišlo je u inozemstvo"!

Zelenski: Rusi već kontroliraju jednu petinu ukrajinskog teritorija DangrafArt / Pixabay
3. 6. 2022

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky istaknuo je danas da ruske snage kontroliraju oko petinu njegove zemlje, uključujući već aneksirani poluotok Krim i teritorij na istoku, koji je u rukama proruskih separatista od 2014. godine.
 

Pod ruskim nadzorom je petina Ukrajine

 
"Danas je oko 20 posto našeg teritorija pod kontrolom okupatora", rekao je tijekom govora zastupnika u Luksemburgu.

Napomenuo je da su 2014. proruski separatisti kontrolirali 43.000 četvornih kilometara teritorija. Nakon gotovo sto dana rata, očekuje se da će se taj broj popeti na oko 125.000 četvornih kilometara, što je teritorij veći od Nizozemske, Belgije i Luksemburga zajedno.

Velike poteškoće predstavljaju mine

Istodobno je rekao da je gotovo 300.000 četvornih kilometara teritorija "kontaminirano" minama i neeksplodiranim ubojitim sredstvima. "12 milijuna Ukrajinaca je raseljeno, a više od pet milijuna otišlo je u inozemstvo", dodao je.
 

Ruske snage u međuvremenu učvršćuju svoje položaje u istočnoj pokrajini Donbas, koja uključuje regije Lugansk i Donjeck, te se neprestano približavaju ukrajinskom de facto administrativnom središtu Kramatorsku.

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.