VIDEO: Vapaj supruge uhićenog ukrajinskog oligarha kojeg Zelenski optužuje za veleizdaju, rušenje Ukrajine i Putinovo sluganstvo, Rusi tvrde da na slici s lisicama nije Viktor Medvedčuk

- "On je uvijek zagovarao mir i dijalog, slogu u Ukrajini. I vi, gospodine predsjedniče Zelenski, toga ste vrlo dobro svjesni", rekla je Oksana Marčenko, poznata ukrajinska TV voditeljica i javna osoba te još poznatija po tome što je supruga Viktora Medvedčuka, ukrajinskog oligarha, "hrvatskog nautičara" i vođe najveće oporbene stranke “Platforme za život” koja je na zadnjim lokalnim izborima dobila 11,75 posto glasova, uglavom Rusa i rusofonih Ukrajinaca. Ukrajina ga je utamničila i optužila za veleizdaju. U dramatičnom pismu nastavila je obraćanje Volodomiru Zelenskom:

- "Nema sumnje da je moj suprug proganjan iz političkih razloga, suprotno zakonima Ukrajine i međunarodnog prava. Tražim hitno puštanje na slobodu  supruga, kojeg drži zatočenog Služba sigurnosti Ukrajine (SBU).

VIDEO: Vapaj supruge uhićenog ukrajinskog oligarha kojeg Zelenski optužuje za veleizdaju, rušenje Ukrajine i Putinovo sluganstvo, Rusi tvrde da na slici s lisicama nije Viktor Medvedčuk Oksana Marčenko /FB
13. 4. 2022

Foto: Oksana Marčenko / FB

- Ja, Oksana Marčenko, supruga narodnog zastupnika Ukrajine Viktora Medvedčuka, apeliram na predsjednika Zelenskog. Molim vas da poduzmete sve potrebne radnje kako biste odmah oslobodili mog supruga Viktora Vladimiroviča Medvedčuka, kojeg je SBU nezakonito pritvorio", rekla je u videoporuku objavljenu u srijedu na svom  YouTube kanalu. Obratila se i video porukom turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu sa zahtjevom da pomogne u oslobađanju njezina supruga.


"Viktor Vladimirovič nije prekršio nijedan zakon Ukrajine i nije napustio njezin teritorij", naglasio je Marchenko.

Prema njezinim riječima, Medvečuk se progoni protuzakonito i isključivo iz političkih razloga. "On je uvijek zagovarao mir i dijalog, slogu u Ukrajini. I vi, gospodine predsjedniče, toga ste vrlo dobro svjesni", rekla je. "Nema sumnje da je moj suprug proganjan iz političkih razloga, suprotno zakonima Ukrajine i međunarodnog prava "Njegov život mora biti izvan opasnosti, čekam vaš odgovor."

Predsjednik Volodimir Zelenski i SBU objavili su u utorak pritvaranje Medvedčuka i objavili fotografije muškarca koji je prema ruskim medijima, kako navodi TASS, ruska agencija, sličio njemu s lisicama. Istovremeno, Zelensky je predložio da ga razmijene za ukrajinske ratne zarobljenike.

Zelenski jučer uhitio “oligarha kapitalca” i “hrvatskog nautičara” čija je mega jahta od 92,5 m usidrena u Trogiru

Viktor Medvedčuk (67) priveden je s lisicama na rukama, a njegova 92,5 metara dugačka mega jahta “Royal Romance” pred koji je dan isplovila iz Rijeke i navodno je sad u Trogiru. Ukrajinski, proruski orjentirani oligarh punih se 48 dana skrivao i čekao pritajen razvoj situacije s ruskim (ne)osvajanjem.

Ukrajinci ga prozivaju za veleizdaju i tvrde da je upravo on čovjek No.1 koji je bio Putinov joker ako preuzme Ukrajinu. Ključan je i političar najveće oporbene stranke u Ukrajini “Platforme za život” koja je na zadnjim lokalnim izborima dobila 11,75 % glasova, uglavom Rusa i rusofonih Ukrajinaca.

Iako Ukrajinac rođen je u ruskom Sibiru, jer su mu Sovjeti tijekom II. svjetskog rata osudili oca i deportirali ga zajedno s familijom u Sibir zbog suradnje s nacistima. Zadnjih 30 godine drži “štangu” Putinu gdje god stigne. Čak su i u kumskim vezama. Medvedčuk je kum jednoj od Putinovih kćerki. Ponajviše zahvaljujući njemu postao je najvećim ukrajinskim oligarhom koji je dosta vremena provodio u Hrvatskoj, ploveći na impozantnoj jahti koja je posljednjih nekoliko godina bila usidrena uz mol samog središta Rijeke, a sad je nešto južnije, u Trogiru.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.