Ursula von der Leyen vlakom iz Poljske krenula u Kijev i u posjet Zelenskom i Ukrajini, postoje dokazi o kršenju Ženevske konvencije

Zelenski čeka posjete važnih političara u svjetlu ratnih zločina. Visoki predstavnici EU putuju vlakom, jer je zračni prostor iznad Ukrajine zatvoren.

Ursula von der Leyen vlakom iz Poljske krenula u Kijev i u posjet Zelenskom i Ukrajini, postoje dokazi o kršenju Ženevske konvencije Philippe BUISSIN, Copyright © European Union 2020 - Source:
8. 4. 2022

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, u pratnji visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Josepa Borrella, krenula je vlakom iz istočne Poljske za Kijev. U Ukrajini je i ovu noć obilježila ratna zlodjela i bijeg ljudi s istoka i juga zemlje, gdje Rusija sada kreće u veliku ofenzivu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ursula von der Leyen (@ursulavonderleyen)

Visoki predstavnici EU sastat će se u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javljaju strane novinske agencije. Krenuli su vlakom, jer je zračni prostor iznad Ukrajine zatvoren, iz poljskog grada Przemysla, samo 13 kilometara od granice s Ukrajinom. U izaslanstvu su i slovački premijer Eduard Heger i nekoliko zastupnika u Europskom parlamentu.

Još strašnije nego u Buči

U novom video obraćanju sinoć je Zelenski upozorio da se slični, ako ne i teži zločini ruskih snaga otkrivaju i u drugim gradovima u regiji, uključujući Borodjanku.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

Prema prvim saznanjima, Zelenski je sinoć u video obraćanju upozorio da je situacija u potonjoj, gdje su ruševine tek počele da se istražuju, još gora nego u Buči, a u stambenim zgradama u Borodjanci pronađeno je 26 leševa. Dodala je da je teško reći koliko će žrtava biti, ali je napisala da je među mjestima oko Kijeva najviše uništeno mjesto u kojem je prije rata živjelo 13.000 ljudi, dok su ruski vojnici mještane koristili kao živi štit, što je zabranjeno Ženevskim konvencijama. Kako prenosi britanski BBC, za to već imaju čvrste dokaze.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.