Popis sankcija Rusiji je sve duži, je li među njima KRAJ trgovine naftom?

Putinova Rusije tone, rekla je to Ursula von der Leyen, predsjednica EK predlažući Europskom parlamentu, nove, još snažnije sankcije Rusiji! Neke europske zemlje uvelike ovise o ruskim energentima, zbog čega je Mađarska već stavila veto na odluku Europske komisije, a Slovačka pokušava naći načina kako da i dalje koristi Putinovu energiju.

Popis sankcija Rusiji je sve duži, je li među njima KRAJ trgovine naftom? EP/START
4. 5. 2022

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je Europskom parlamentu prijedlog šestog paketa sankcija protiv Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu, koji uključuje postupno uvođenje embarga na uvoz nafte iz Rusije. Osim toga, Komisija predlaže da se Sberbank isključi iz Swift sustava."Predlažemo zabranu uvoza ruske nafte. Ovo će biti potpuna zabrana sve nafte", rekla je von der Leynova danas u Europskom parlamentu. Prema njezinim riječima, Povjerenstvo predlaže postupno uvođenje embarga. Predlaže šestomjesečni prijelazni rok za sirovu naftu, a za naftne derivate isti će isteći krajem godine, rekla je predsjednica povjerenstva. "To će povećati pritisak na Rusiju, ali istovremeno smanjiti kolateralnu štetu za nas i naše partnere diljem svijeta", rekla je. "Neće biti lako. Neke zemlje članice uvelike ovise o ruskoj nafti. Ali mi to jednostavno moramo učiniti", dodala je.
 

Osim toga, prema riječima predsjednice, Komisija predlaže isključenje tri dodatne banke iz međunarodnog sustava razmjene financijskih podataka Swift, uključujući najveću rusku banku Sberbank. Na ruskom bankarskom tržištu ima udio od oko 37 %.

Intervencije i na drugim područjima

Dodala je da Europska komisija također predlaže zabranu emitiranja tri ruske televizije u EU. Nema najava o kojim televizijama je riječ. Također predlaže da se visoki vojni dužnosnici i drugi pojedinci "koji su počinili ratne zločine u Buči i odgovorni za neljudsku opsadu Mariupolja" stave na popis sankcija. "Ovo šalje važan signal svim kriminalcima koji su uključeni u rat u Kremlju: znamo tko ste, bit ćete pozvani na odgovornost", rekla je. "Svim ovim mjerama sprječavamo diverzifikaciju i modernizaciju ruskog gospodarstva. Ruski predsjednik Vladimir Putin želio je zbrisati Ukrajinu s zemljopisne karte. Jasno je da neće uspjeti. Naprotiv: Ukrajina je ustala u hrabrosti i jedinstvu. Njegova zemlja, Rusija tone", rekla je von der Leyen u obraćanju zastupnicima.

Sankcije bi se mogle jako odužiti

Države članice sada moraju odobriti sankcije. Veleposlanici EU-a u EU-u imaju sankcije na svom dnevnom redu. Teško je predvidjeti kada će biti postignut dogovor jer je Mađarska najavila veto na uvođenje embarga na naftu.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.