Zasad ništa od slanja slovenske vojske na granicu s Hrvatskom

Prijedlog slovenske vlade o slanju vojske na granicu s Hrvatskom nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu Parlamentarnog odbora za obranu pa taj prijedlog nije ni uvršten na dnevni red slovenskog parlamenta.

Zasad ništa od slanja slovenske vojske na granicu s Hrvatskom Daniela Turcanu, Pixabay
1. 4. 2020

Fotografija: Daniela Turcanu, Pixabay

Prijedlog slovenske vlade da se na pet kilometara širokom pojasu od granice s Hrvatskom aktivira vojska nije dobio potrebnu potporu članova Parlamentarnog odbora za obranu u srijedu navečer. Za prijedlog vlade premijera Janeza Janše glasalo je 11 od ukupno 19 prisutnih članova odbora, što je manje od potrebne dvije trećine pa taj prijedlog zato nije ni uvršten na dnevni red zasjedanja slovenskog parlamenta na kojem će se odlučivati o mjerama koje bi se trebale poduzeti u sklopu borbe protiv širenja pandemije koronavirusa i njezinih posljedica.

Vladin prijedlog podržali su članovi odbora iz četiri koalicijske stranke te zastupnici Stranke Alenke Bratušek (SAB) i Nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča. Zastupnici Liste Marjana Šareca, Socijalnih demokrata i Ljevice glasali su protiv.

Slovenska je vlada htjela aktivirati članak 37a Zakona o obrani koji je donesen tijekom migrantske krize i koji omogućuje davanje policijskih ovlasti vojsci u čuvanju granice. Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs tvrdio je da je slanje vojske na granicu s Hrvatskom neophodno, kako zbog ilegalnih migracija tako i zbog opterećenosti policije dodatnim zadacima u vrijeme pandemije koronavirusa. Vojska je izvanredne ovlasti prema njegovim navodima trebala dobiti na tri mjeseca, odnosno tijekom krize koju je prouzročila pandemija koronavirusa.

Još se ne zna hoće li slovenska vlada parlamentu predstaviti novi modificirani prijedlog o uključivanju vojske na šengenskoj granici Slovenije s Hrvatskom, na čemu osobito inzistira ministar Hojs.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.