Erdogan ostvaruje prijetnje, propušta migrante na granicama s Grčkom i Bugarskom. Gotovo milijun izbjeglica sprema se prema EU. Atena zatvara granicu

Migranti krenuli iz Turske prema Europi. Grčka reagirala zatvaranjem graničnog prijelaza, Bugarska poslala novih 1000 policajaca na granicu s Turskom! Nakon glasina da je Turska otvorila svoje granice za izbjeglice, stotine migranata krenulo je prema grčkoj i bugarskoj granici. Vlada u Ateni reagirala je zatvaranjem graničnog prijelaza i slanjem policijskih i vojnih snaga na granicu s Turskom.

Erdogan ostvaruje prijetnje, propušta migrante na granicama s Grčkom i Bugarskom. Gotovo milijun izbjeglica sprema se prema EU. Atena zatvara granicu Pixabay
28. 2. 2020

Tekst: Fokus Online https://fokusonline.eu/2020/02/migranti-krenuli-iz-turske-prema-europi-grcka-reagirala-zatvaranjem-granicnog-prijelaza/

Foto: Pixabay

Grčka je u petak zatvorila granični prijelaz Kastanies na granici s Turskom, objavila je grčka državna televizija ERT. Grčke su se vlasti na taj korak odlučile nakon što se nekoliko stotina migranata okupilo na tom graničnom prijelazu nakon glasina da su turske vlasti otvorile svoje granice za izbjeglice i da ih neće zaustavljati na njihovom putu prema Europi.

Kako izvještava grčka državna televizija, zasad još nije poznato koliko će granični prijelaz ostati zatvoren. Reporteri koji se nalaze na licu mjesta javljaju da je vlada u Ateni na granici stacionirala velik broj policajaca, graničara, ali i vojnika.

Bugarska je za to vrijeme pojačala zaštitu svojih granica s Turskom. Predsjednik bugarske vlade Bojko Borisov izjavio je da su na vanjskoj granici Europske unije raspoređene policijske snage. “Bugarska je spremna poslati 1000 vojnika na tursku granicu”, najavio je bugarski ministar obrane Krasimir Karakačanov.

Prema navodima bugarske vlade, u turskom gradu Edirneu koji se nalazi u blizini bugarske granice, okupili su se migranti. Bugarski ministar obrane Karakačanov je na internetskim stranicama svog ministarstva objavio da je bugarska granična policija u petak ujutro zaustavila dvije skupine od oko 30 migranata koji su pokušali ući na bugarski teritorij.

Nakon zračnog napada sirijskih snaga na turske postrojbe na sjeveroistoku Sirije tijekom kojeg je poginulo 33 turskih vojnika, Turska je zaprijetila da neće zaustavljati sirijske izbjeglice koje krenu prema Europi. Turski su mediji tijekom dana izvijestili da je Turska otvorila svoje granice prema Grčkoj i Bugarskoj, ali službene potvrde o otvaranju granica još uvijek nema.

 

Ako dođe do masovnog bijega ljudi iz Idliba u Tursku, turske vlasti neće zadržavati sirijske izbjeglice koji kopnom i morem pokušaju stići do Europe, objavila je u četvrtak navečer novinska agencija Reuters pozivajući se na anonimnog visoko rangiranog turskog dužnosnika. Reuters javlja da su turska policija, obalna straža i graničari dobili naredbu da se drže po strani ako dođe do takve situacije.

Turski mediji prenose da je stotine migranata viđeno na sjeverozapadu Turske na putu prema granici s Grčkom i Bugarskom. Navodi se kako su se migranti također okupili u općini Ayvacik koja se nalazi na obali Egejskog mora i koji navodno brodom žele stići do grčke obale.

U četvrtak je eskalirao sukob između Turske i sirijskih snaga pod vodstvom Bashara al-Assada. Turske vlasti tvrde da je tijekom zračnog napada sirijskih snaga na turske vojnike u provinciji Idlib na sjeveru Sirije poginulo najmanje 33 turskih vojnika. Guverner turske provincije Hatay koja se nalazi na granici sa Sirijom Rahmi Dogan izjavio je u petak da je u tamošnjim bolnicama trenutačno zbrinuto 36 turskih vojnika koji su ozlijeđeni tijekom zračnog napada.

Zastupnica u Europskom parlamentu i zamjenica koordinatora EPP-a u Odboru za vanjske poslove (AFET), Željana Zovko, izrazila je zabrinutost najnovijim vijestima da Turska više neće sprječavati sirijskim izbjeglicama ulazak u Europu. „Turska bi kao strateški partner NATO-a i Europe trebala dodatno razmotriti poruke kojima omogućava nezakonito kretanje migranata“, naglasila je Zovko.

Zastupnica Zovko ovoga je tjedna posjetila Republiku Tursku sa s izaslanstvom Odbora za vanjske poslove (AFET), gdje se susrela s turskim ministrom vanjskih poslova, Mevlütom Çavuşoğlijem, ministrom unutarnjih poslova, Süleymanom Soylijem i predsjednikom Odbora za vanjske poslove u turskom Parlamentu, Volkanom Bozkirem. Na sastancima se razgovaralo o odnosima između Europske unije i Turske, situaciji s izbjeglicama na vanjskim granicama EU-a i potrebi za nastavkom i poboljšanjem suradnje između ovih partnera. Jedna od tema razgovora bila je i politička situacija na Bliskom Istoku, kao i aktualni izazovi u regiji.

Zovko se također susrela s predsjednikom Republikanske stranke (CHP), Kemalom Kilicadoroglijem, predstavnicima Delegacije EU-a u Turskoj, predstavnicima akademske zajednice, medija i civilnog društva. Održan je sastanak s prokurdskim političarem Ahmetom Turkom, koji je na demokratskim izborima izabran za gradonačelnika Mardina, međutim, smijenjen je zbog optužbi za podržavanje terorizma. Zovko se susrela i s guvernorom Mardina, Mustafom Yamanom, koji je preuzeo dužnost gradonačelnika.

Izaslanstvo Europskog parlamenta posjetilo je Zdravstveni centar za sirijske izbjeglice, kojeg financira EU i sirijski pravoslavni manastir Deyrulzaferan, gdje ih je dočekao nadbiskup, Salib Ozmen, metropolit Mardina. Kao suizvjestiteljica za novi financijski instrument za pretpristupnu pomoć IPA III, Zovko je naglasila značaj pravilnog korištenja vanjskih sredstava EU-a na lokalnoj razini. „Pristup mora biti prilagođen specifičnim potrebama, kako bismo očuvali bogatu kulturnu i vjersku baštinu kršćanske manjine u mjestima kao što je Mardin. U ovoj je regiji kolijevka kršćanske civilizacije i povijest i mjesta kao što je ovaj manastir, koji njeguje aramejski jezik, zaslužuju biti zaštićena”, istaknula je Zovko.

Izaslanstvo Obora za vanjske poslove predvodio je predsjednik Odbora, David McAllister dok su ostali članovi Odbora bili Sergey Lagodinsky, Michael Gahler, Nikos Androulakis, Elena Yoncheva, Ilhan Kyuckyuk i Katrin Langensiepen. Svrha misije u Tursku bila je razgovarati o odnosima EU-a i Turske, te procijeniti stanje vladavine prava, slobode izražavanja i medija i ljudskih prava u ovoj zemlji. Posjet Turskoj organiziran je u kontekstu priprema AFET-ovog Godišnjeg izvješća o Turskoj u okviru pristupnog procesa.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.