"Ožujska diktatura" Viktora Orbana! Poništio Parlament zbog COVID-19, a Renzi poručuje: - Sanjao sam EU, a sad je na nama da Mađarsku razuvjerimo ili izbacimo iz Europske unije

Od danas mađarski predsjednik Vlade upravlja 100 % Mađarskom bez Parlamenta. Za širenje lažnih vijesti ide se pet godina u zatvor, za kršenje samoizolacije osam... I sve to naredbom Viktora Orbana

"Ožujska diktatura" Viktora Orbana! Poništio Parlament zbog COVID-19, a Renzi poručuje: - Sanjao sam EU, a sad je na nama da Mađarsku razuvjerimo ili izbacimo iz Europske unije Viktor Orban press facebook
30. 3. 2020

Fotografija: © European Union 2019

Mađarski parlament u ponedjeljak je dvotrećinskom većinom omogućio vladi premijera Viktora Orbána da upravlja državom uredbama i to bez postavljenog vremenskog ograničenja.

Za trajanja ovakvih propisa ne mogu se održavati izbori, a Orbánova vlada moći će obustaviti provedbu određenih zakona. Pored toga, pojedinci koji budu objavljivali ono što se smatra neistinitim ili iskrivljenim činjenicama – a koje bi mogle ometati zaštitu javnosti ili bi uznemirile velik broj ljudi-suočit će se s kaznama od nekoliko godina zatvora.

Za je glasalo 137 zastupnika, 53 je bilo protiv, a 9 suzdržano. Ovakve odredbe mogu se ukinuti tek dvotrećinskom većinom i potpisom predsjednika države.

Zakon je izazvao duboku zabrinutost među organizacijma za zaštitu ljudskih prava u Mađarskoj i međunarodnim institucijama, a dužnosnici Vijeća Europe, Ujedinjenih naroda i Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi javno su izrazili zabrinutost zbog prijedloga zakona.

Kritičari tvrde da bi hitne mjere za rješavanje krize uzrokovane pandemijom koronavirusa trebale biti privremene i vremenski ograničene te podložne kontroli. Mađarska se na razini EU trenutno suočava s postupkom iz članka 7. Ugovora o EU-u, koji se aktivira kada se smatra da zemlja krši osnovne vrijednosti i postulate Europske unije.

“Civilno društvo, novinari i međunarodne i europske organizacije morat će u ovoj novoj situaciji još više pojačati svoje napore kako bi osigurale da se potencijalno teške zloupotrebe ovog prekomjernog posizanja za ovlastima nadgledaju, dokumentiraju i da se reagira na njih”, izjavila je Márta Pardavi, supredsjedateljica mađarskog Helsinškog odbora, nevladine udruge za ljudska prava.

“Sada je izuzetno važno da aktivno pokažemo da izvršna vlast ne može biti neograničena”, rekla je. “Ne možemo dopustiti da zdravstvena kriza preraste u ustavnu krizu.”

Bivši talijanski premijer Matteo Renzi rekao je da je Orbánov potez kap koja je prelila čašu. “Godinama sanjam o Sjedinjenim Državama Europe. Upravo iz tog razloga, imam pravo i dužnost reći da nakon onoga što je Orbán danas učinio, Europska unija mora djelovati i natjerati ga da promijeni svoj plan. Ili, jednostavno, izbacite Mađarsku iz Unije “, napisao je na Twitteru.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.