Visoki dužnosnici EU-a priznali propuste tijekom nabave cjepiva protiv covida-19

"Jako smo se usredotočili na pitanje hoće li postojati cjepivo, odnosno na razvoj cjepiva", istaknula je šefica Europske komisije Ursula von der Leyen, dodavši da se iz današnje perspektive Europska unija trebala "paralelno pažljivije pozabaviti izazovima masovne proizvodnje".

Visoki dužnosnici EU-a priznali propuste tijekom nabave cjepiva protiv covida-19 Unsplash
7. 2. 2021

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen priznala je da je bilo pogrešaka i propusta tijekom postupka nabave cjepiva protiv covida-19 na europskoj razini.

EU je podcijenio komplikacije koje mogu nastati prilikom proizvodnje takvih cjepiva, izjavila je šefica glavne izvršne agencije Europske unije u razgovoru za njemački list “Süddeutsche Zeitung” i druge europske medije.

Na kritike da je EU presporo reagirao prilikom postupka naručivanja cjepiva, njemačka je demokršćanka odgovorila: “Naravno. Jedna zemlja može biti gliser, ali EU više nalikuje tankeru”.

Jako smo se usredotočili na pitanje hoće li postojati cjepivo, odnosno na razvoj cjepiva”, istaknula je von der Leyen, dodavši da se iz današnje perspektive Europska unija trebala “paralelno pažljivije pozabaviti izazovima masovne proizvodnje”.

Trebali smo objasniti ljudima da stvari napreduju, ali da se to odvija sporo, te da će kod tih potpuno novih postupaka doći do problema i kašnjenja. No podcijenili smo komplikacije koje mogu nastati”, priznala je šefica Europske komisije.

Europska je komisija u ime 27 zemalja članica kod šest farmaceutskih kompanija naručila oko 2,3 milijarde doza cjepiva, ali trenutačno se isporučuju manje količine cjepiva od očekivanih ili ugovorenih. To je izazvalo žestoke reakcije europskih dužnosnika i prijetnje o ograničenju izvoza cjepiva iz proizvodnih linija unutar EU-a.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.